Histidin

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
(+ Vylepšení)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 2: Řádka 2:
| colspan="2" align="center" bgcolor="fefe00"| <font size=+1>'''Histidin'''</font>
| colspan="2" align="center" bgcolor="fefe00"| <font size=+1>'''Histidin'''</font>
|-
|-
-
|! colspan="2" align="center" |[[Soubor:Histidin - Histidine.png|200px|Struktura Histidinu]]<br /><br />[[Soubor:L-histidine-3D-sticks2.png|180px|Struktura Histidinu]]
+
| colspan="2" align="center" |[[Soubor:Histidin - Histidine.png|200px|Struktura Histidinu]]<br /><br />[[Soubor:L-histidine-3D-sticks2.png|180px|Struktura Histidinu]]
|-
|-
|Systematický název||kyselina 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl) [[propan]]ová
|Systematický název||kyselina 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl) [[propan]]ová
Řádka 14: Řádka 14:
|[[Molární hmotnost]]|| 155,16 g/mol
|[[Molární hmotnost]]|| 155,16 g/mol
|}
|}
-
'''Histidin''' (zkratky '''His''' nebo '''H''') je jedna z nejběžnějších přírodních [[Aminokyseliny|aminokyselin]] přítomných v [[protein]]ech. Ve smyslu [[Výživa|výživy]] je u člověka považován histidin jako [[esenciální aminokyselina]], ale většinou jen u dětí. Jeho [[kodón]]y jsou CAU a CAC.
+
'''Histidin''' (zkratky '''His''' nebo '''H''') je jedna z nejběžnějších přírodních [[Aminokyseliny|aminokyselin]] přítomných v [[protein]]ech. Ve&nbsp;smyslu [[Výživa|výživy]] je u člověka považován histidin jako [[esenciální aminokyselina]], ale většinou jen u dětí.  
-
Histidin byl poprvé izolován [[Německo|německým]] lékařem [[Albrecht Kossel|Albrechtem Kosselem]] v roce 1896.
+
 
-
[[Soubor:D-Histidine.png|thumb|D-histidin]]
+
Jeho [[kodón]]y jsou CAU a CAC.
 +
 
 +
Histidin byl poprvé izolován [[Německo|německým]] lékařem Albrechtem Kosselem (1853–1927) v roce 1896.
 +
 
==[[Metabolismus]]==
==[[Metabolismus]]==
V lidském těle funguje histidin jako [[prekurzor (chemie)|prekurzor]] pro výrobu [[histamin]]u a [[karnosin]]u.
V lidském těle funguje histidin jako [[prekurzor (chemie)|prekurzor]] pro výrobu [[histamin]]u a [[karnosin]]u.
-
[[Soubor:Histidine decarboxylase.png|thumb|left|433px|Přeměna histidinu na [[histamin]] účinkem [[enzym]]u [[histidin dekarboxyláza]]]]
+
 
Enzym [[lyáza histidinu]] přeměňuje histidin na [[amoniak]] a [[kyselina urokanová|kyselinu urokanovou]]. Nedostatek tohoto enzymu se projevuje ve vzácné [[metabolismus|metabolické]] poruše [[histidinemie|histidinemii]].
Enzym [[lyáza histidinu]] přeměňuje histidin na [[amoniak]] a [[kyselina urokanová|kyselinu urokanovou]]. Nedostatek tohoto enzymu se projevuje ve vzácné [[metabolismus|metabolické]] poruše [[histidinemie|histidinemii]].
 +
 +
<gallery widths="240px" heights="240px">
 +
Soubor:Histidine-decarboxylase.png|Přeměna histidinu na [[histamin]] účinkem [[enzym]]u [[histidin dekarboxyláza]]
 +
Soubor:D-Histidine.png|D-histidin
 +
</gallery>
== Další články ==
== Další články ==
* [[seznam kyselin]]
* [[seznam kyselin]]

Aktuální verze z 17. 11. 2016, 01:13

Histidin
Struktura Histidinu

Struktura Histidinu
Systematický názevkyselina 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl) propanová
Triviální názevhistidin
Registrační číslo CAS71-00-1
Sumární vzorec C6H9N3O2
Molární hmotnost 155,16 g/mol

Histidin (zkratky His nebo H) je jedna z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v proteinech. Ve smyslu výživy je u člověka považován histidin jako esenciální aminokyselina, ale většinou jen u dětí.

Jeho kodóny jsou CAU a CAC.

Histidin byl poprvé izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem (1853–1927) v roce 1896.

Metabolismus

V lidském těle funguje histidin jako prekurzor pro výrobu histaminu a karnosinu.

Enzym lyáza histidinu přeměňuje histidin na amoniak a kyselinu urokanovou. Nedostatek tohoto enzymu se projevuje ve vzácné metabolické poruše histidinemii.

Další články

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Histidin
     Aminokyseliny

AlaninArgininAsparaginCysteinFenylalaninGlutamin • Glycin • Histidin • Isoleucin • Kyselina asparagová • Kyselina glutamová •
LeucinLysinMethionin • Prolin • Serin • Threonin • Tryptofan • Tyrosin • Valin

Speciální aminokyseliny

PyrolysinSelenocystein