Kyselina gallová
Z Multimediaexpo.cz
(+ NEW) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
+ | [[Soubor:Kyselina gallová.png|thumb|240px|Vzorec kyseliny gallové]] | ||
'''Kyselina gallová''' je [[organické kyseliny|organická kyselina]], která se nachází v [[duběnka|duběnkách]], ořeších, dubové kůře, [[čaj]]ových lístcích a v dalších rostlinách, kde se nachází buď volná, nebo vázaná do [[třísloviny|taninů]], ze kterých se získává kyselou [[hydrolýza|hydrolýzou]]. | '''Kyselina gallová''' je [[organické kyseliny|organická kyselina]], která se nachází v [[duběnka|duběnkách]], ořeších, dubové kůře, [[čaj]]ových lístcích a v dalších rostlinách, kde se nachází buď volná, nebo vázaná do [[třísloviny|taninů]], ze kterých se získává kyselou [[hydrolýza|hydrolýzou]]. | ||
Řádka 11: | Řádka 12: | ||
== Související články == | == Související články == | ||
- | * [[ | + | * [[Třísloviny|Tanin]] |
* [[Pyrogallol]] | * [[Pyrogallol]] | ||
* [[Duběnka]] | * [[Duběnka]] |
Aktuální verze z 3. 9. 2021, 08:43
Kyselina gallová je organická kyselina, která se nachází v duběnkách, ořeších, dubové kůře, čajových lístcích a v dalších rostlinách, kde se nachází buď volná, nebo vázaná do taninů, ze kterých se získává kyselou hydrolýzou.
Obsah |
Struktura a reakce
Tato kyselina má na benzenové jádro napojené dvě funkční skupiny: hydroxylovou a karboxylovou, což jí umožňuje vytvářet řadu derivátů, esterů a solí. Tyto dvě skupiny mohou reagovat navzájem a vytvořit kyselinu digallovou. Při odštěpení CO2 (například zvýšením teploty) vzniká pyrogallol. Při reakci se železnatými solemi vytváří černý pigment.
Využití
Reakce kyseliny s železnatými solemi, se používal pro tvorbu inkoustu (více viz článek duběnkový inkoust). V raných počátcích fotografie (první pol. 19. století) se kyselina také používala jako vývojka. Kyselina gallová se používá také ke konzervování železných předmětů. Redukuje korozi a na povrchu kovu vytvoří černou nerozpustnou vrstvu, která zabraňuje další oxidaci.
Sloučeniny
Nejvýznamnější sloučeniny odvozené od této kyseliny jsou taniny, které vznikají připojením kyseliny gallové na cukr. Tato kyselina má antimikrobiální účinky a působí jako antioxidant.
Související články
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |