Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Hořčičné semínko
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(Hořčičná semínka) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[ | + | [[File:Sinapis alba - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-265.jpg|thumb|220px|Sinapis alba, 1897]] |
- | '''Hořčičné semínko''' je odpradávna známé koření z jednoleté [[Hořčice žlutá|hořčice žluté]] (''Sinapis alba''), která se pěstuje i v [[ | + | [[File:Senf-1.jpg|thumb|220px|Hořčičná semínka]] |
+ | '''Hořčičné semínko''' je odpradávna známé koření z jednoleté [[Hořčice žlutá|hořčice žluté]] (''Sinapis alba''), která se pěstuje i v [[Česká republika|Česku]] a je příbuzná [[Brukev řepka|řepce olejce]]. Semeno hořčice je kulaté, žluté, má štiplavou chuť. | ||
== Použití == | == Použití == | ||
Řádka 7: | Řádka 8: | ||
Způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči. Nehodí se při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku. Používá se i v lékařství – placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti. | Způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči. Nehodí se při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku. Používá se i v lékařství – placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti. | ||
- | Celá hořčičná semena voní jen velmi málo | + | Celá hořčičná semena voní jen velmi málo – teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Voda totiž aktivuje enzym obsažený v hořčičných semenech. Tento enzym pak reaguje s ostatními obsaženými látkami a výsledkem je éterický olej s charakteristickou chutí a vůní. |
== Externí odkazy == | == Externí odkazy == |
Aktuální verze z 15. 12. 2016, 03:16
Hořčičné semínko je odpradávna známé koření z jednoleté hořčice žluté (Sinapis alba), která se pěstuje i v Česku a je příbuzná řepce olejce. Semeno hořčice je kulaté, žluté, má štiplavou chuť.
Použití
Hlavní využití mají mletá semena při výrobě mnoha druhů hořčice. Celá semena se používají zejména při konzervaci zeleniny (zelí, červená řepa, okurky) a ryb. Lze je použít i při přípravě základů pokrmů na oleji (např. pod těstoviny).
Způsobuje prokrvení zažívacího traktu, tím urychluje trávení a látkovou výměnu. Doporučuje se při špatné funkci střev, nízké tvorbě žluči. Nehodí se při zánětech žaludku. Používá se i při kornatění cév, proti vysokému krevnímu tlaku. Používá se i v lékařství – placka z rozemleté hořčice s moukou tiší revmatické bolesti.
Celá hořčičná semena voní jen velmi málo – teprve po rozdrcení či semletí a promíchání s vodou či navlhčení se uvolní jejich ostré aroma a řízná chuť. Voda totiž aktivuje enzym obsažený v hořčičných semenech. Tento enzym pak reaguje s ostatními obsaženými látkami a výsledkem je éterický olej s charakteristickou chutí a vůní.
Externí odkazy
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |