Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Flavin
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[File:FAD FADH2 equlibrium.png|thumb| | + | [[Soubor:Flavin_group.png|thumb|250px|Obecný vzorec flavinů. Základem jsou tři kondenzované cykly isoalloxazinu. R-skupina rozlišuje různé flaviny.]] |
+ | [[File:FAD FADH2 equlibrium.png|thumb|250px|Flavin v oxidovaném a v redukovaném stavu; "R" reprezentuje skupinu, kde dochází k substitucím za vzniku různých flavinů]] | ||
'''Flaviny''' jsou látky, jejichž molekula je odvozena od [[isoalloxazin]]u, žluté látky s třemi kondenzovanými cykly. Patří k nim zejména [[riboflavin]] ([[vitamín B2]]) a z něho odvozené [[kofaktor]]y [[Flavinadenindinukleotid|FAD]] a [[flavinmononukleotid|FMN]]. Tyto [[kofaktor]]y jsou velmi často součástí mnohých významných proteinů a enzymů (tzv. [[flavoprotein]]ů). Flavinový kruh je možné oxidovat (na flavochinony) a zpětně redukovat (na flavohydrochinony), a to někdy přes volný radikál (flavosemichinon).<ref>{{citace monografie | editoři = Lennarz,W.J., Lane, M.D. | titul = ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4| kapitola=Flavins}}}</ref> Různé deriváty výchozího isoalloxazinu se vytváří substitucí na 10. uhlíku.<ref>{{citace monografie| titul=Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition|vydavatel=Oxford university press|isbn=0-19-852917-1|rok=2006| místo=New York| editoři= R. Cammack et al}}</ref> | '''Flaviny''' jsou látky, jejichž molekula je odvozena od [[isoalloxazin]]u, žluté látky s třemi kondenzovanými cykly. Patří k nim zejména [[riboflavin]] ([[vitamín B2]]) a z něho odvozené [[kofaktor]]y [[Flavinadenindinukleotid|FAD]] a [[flavinmononukleotid|FMN]]. Tyto [[kofaktor]]y jsou velmi často součástí mnohých významných proteinů a enzymů (tzv. [[flavoprotein]]ů). Flavinový kruh je možné oxidovat (na flavochinony) a zpětně redukovat (na flavohydrochinony), a to někdy přes volný radikál (flavosemichinon).<ref>{{citace monografie | editoři = Lennarz,W.J., Lane, M.D. | titul = ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4| kapitola=Flavins}}}</ref> Různé deriváty výchozího isoalloxazinu se vytváří substitucí na 10. uhlíku.<ref>{{citace monografie| titul=Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition|vydavatel=Oxford university press|isbn=0-19-852917-1|rok=2006| místo=New York| editoři= R. Cammack et al}}</ref> | ||
+ | |||
+ | == Optické vlastnosti == | ||
+ | Díky konjugovanému systému dvojných vazeb absorbují flaviny světlo v oblasti okolo 450 nm, což způsobuje jejich intenzivní žluté zbarvení. Snadný přechod flavinů do excitovaného stavu a následné vyzařování světla při přechodu na základní energetickou hladinu je podstatou [[bioluminiscence]]. Tyto jejich fotofyzikální vlastnosti hrají důležitou úlohu ve fotoreceptorech a v [[Enzym|enzymech]] vyžadujících pro svou činnost světlo (například v [[DNA]]-fotolyazách). | ||
== Reference == | == Reference == | ||
Řádka 6: | Řádka 10: | ||
- | {{Článek z Wikipedie}} | + | {{Commonscat|Flavins}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Dusíkaté heterocyklické sloučeniny]] | [[Kategorie:Dusíkaté heterocyklické sloučeniny]] |
Aktuální verze z 5. 2. 2023, 15:06
Flaviny jsou látky, jejichž molekula je odvozena od isoalloxazinu, žluté látky s třemi kondenzovanými cykly. Patří k nim zejména riboflavin (vitamín B2) a z něho odvozené kofaktory FAD a FMN. Tyto kofaktory jsou velmi často součástí mnohých významných proteinů a enzymů (tzv. flavoproteinů). Flavinový kruh je možné oxidovat (na flavochinony) a zpětně redukovat (na flavohydrochinony), a to někdy přes volný radikál (flavosemichinon).[1] Různé deriváty výchozího isoalloxazinu se vytváří substitucí na 10. uhlíku.[2]
Optické vlastnosti
Díky konjugovanému systému dvojných vazeb absorbují flaviny světlo v oblasti okolo 450 nm, což způsobuje jejich intenzivní žluté zbarvení. Snadný přechod flavinů do excitovaného stavu a následné vyzařování světla při přechodu na základní energetickou hladinu je podstatou bioluminiscence. Tyto jejich fotofyzikální vlastnosti hrají důležitou úlohu ve fotoreceptorech a v enzymech vyžadujících pro svou činnost světlo (například v DNA-fotolyazách).
Reference
- ↑ ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. Příprava vydání Lennarz,W.J., Lane, M.D.. [s.l.] : [s.n.]. Kapitola Flavins. }
- ↑ Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York : Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1.
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |