Potrubí
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 14. 4. 2011, 21:42
Potrubí je zvláštní technické zařízení resp. specializovaný dopravní prostředek, který je složen z těsně spojených rour či trub. Potrubí je obvykle určeno k dopravě kapalin, plynů a různých sypkých materiálů (případně jejich vzájemné směsi). Potrubím je však možné přepravovat i drobné předměty (například i poštu - potrubní pošta, nebo seno či slámu v zemědělském fukaru apod.). Potrubí musí být v každém případě nepropustné, obvykle mívá technické prostředky, jež umožňují regulaci toku hmoty potrubím a podobně. Potrubí bývá uloženo tak aby bylo chráněno před vnějším mechanickým poškozením, u kovových potrubí také před možnou korozí. Potrubí slouží i pro přenos tepelné energie, která je zde vždy vázána na nějaké teplonosné médium, kterým nejčastějí bývá obyčejná voda ve formě vodní páry. Takovéto potrubí (např. teplovodní nebo parovodní potrubí) bývá i chráněno před nežádoucí ztrátou přenášeného tepla do okolí.
Obsah |
Hlavní parametry potrubí
- Jmenovitý tlak: jedná se o označení skupiny pracovních přetlaků odstupňovaných podle skupiny pracovních teplot. Označuje se PN.
- Jmenovitá světlost: jedná se o přibližný vnitřní průměr potrubí. Označuje se DN.
- Pracovní stupeň: přepravované látky jsou rozděleny do skupin. Pro teploty 0 °C až 600 °C jsou tyto skupiny označeny římskými čísly I. – XI., pro teploty od 0 °C do 200 °C jsou skupiny označeny písmeny A,B,C.
Dělení podle
Tlaku
- Podtlakové
- Nízkotlakové
- Vysokotlakové
Druhu spoje
- Svařované
- Šroubované
- Přírubové
- Hrdlové
Podle druhu izolace
- Technické konopí
- Mirelon
Podle umístění
- Vnitřní
- Vnější
- Stěnové
- Dálkové
- Tranzitní
Podle druhu přepravované látky - zde ty základní
- Vodní
- Parní
- Plynové
- Ropné
- Cementové
Roury
Podle použitého materiálu lze roury rozdělit:
- litinové
- ocelové
- měděné
- mosazné
- plastové
- skleněné
- čedičové
- tombakové – vydrží vysoký tlak – použití u kompenzátoru[1]
Potrubí v potravinářství
Svébytnou skupinou potrubí jsou trubky, používané pro transport potravin a nápojů. Jde o potrubí ve výrobě (mlékárny, pivovary) i u spotřebitele. Například při čepování piva vede potrubí z tanků nebo KEG sudů do výčepní stolice. Společná všem typům potravinářského potrubí je jejich častá demontáž a nutnost časté (každodenní) sanitace agresivními čistícími prostředky (louh). Tomu je potrubí přizpůsobeno materiálem (především sklo a nerezavějící ocel) a také použitím rychlospojek pro spojování.
Související články
Odkazy
|
Reference
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |