Pivovar
Z Multimediaexpo.cz
(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi) |
m (1 revizi) |
Verze z 23. 9. 2013, 11:35
Pivovar je technologický celek vyrábějící pivo. Pivovar je obvykle rozdělen do několika samostatných provozů, které odpovídají jednotlivým fázím výroby. Velikost pivovaru se může pohybovat od malého domácího téměř kuchyňského provozu až po velký průmyslový podnik. Variabilita existuje i v konkrétní technologii vaření piva. V Česku většina pivovarů užívá metodu spodního kvašení a vyrábějí piva plzeňského typu.
Obsah |
Provozy pivoraru
- Sladovna (humno) (často samostatný provoz, z něhož pivovar vyrobený sklad nakupuje)
- Hvozd (pivovarská věž)
- Varna
- Spilka
- Ležácký sklep
- Expedice, plnící linka a další pomocné provozy
Technologie výroby
- Příjem sladu
- Vystírání
- Rmutování
- Scezování
- Chmelovar
- Chlazení
- Kvašení
- Jímání CO2
- Ležácký sklep
- Filtrace
- Oddělení přetlačných tanků (+pasterizace)
- Stáčírna
- Výstupní kontrola
- Expedice
Související články
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |