Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Pizza
Z Multimediaexpo.cz
m (Nahrazení textu) |
m (1 revizi) |
Verze z 23. 9. 2013, 11:35
Pizza je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z Itálie. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
- Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
- Rajčatového základu (sugo di pomodoro)
- Mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.
Obsah |
Pizza se dělí do těchto kategorií
- Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
- Neapolská Margherita
- Celozrnná pizza – tedy těsto vyrobené s celozrnné mouky
- Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
- Pizza pan – tedy pizza, která se peče v plechu
Pizzu je také možno zakoupit předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct.
Pizza freestyle
Pizza freestyle (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.
Metody pečení
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:
- Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
- Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
- Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo.
Některé druhy pizzy
- Margherita – rajčatový základ, mozarella, bazalka, olivový olej
- Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská sůl
- Capricciosa – rajčatový základ, mozarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
- Pizza quattro stagioni – suroviny jsou stejné jako u Capricosy pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
- Pizza quattro formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů
Historie
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience[1]. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie[2]. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe. O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče. V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.
Reference
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |