Kalafuna
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 22. 1. 2014, 23:20
Kalafuna je destilační zbytek z pryskyřice borovic, nebo získávaný při výrobě buničiny. Název je odvozen od starořeckého ionského města Kolofónu, které proslulo spolu s Chiem především vývozem pryskyřice.
Vlastnosti
Chemicky jde o směs slabých organických kyselin. Při pokojové teplotě je nerozpustná ve vodě, s vysokým izolačním odporem a netečná vůči kovům. Taje mezi 60–80 °C, plně tekutá při 120 °C. V horkém stavu reaguje jako silná kyselina. Má schopnost rozrušit tenké vrstvy oxidů při teplotách 200 °C za 1–2 s. Reakční schopnost kalafuny neodpovídá moderním požadavkům, proto se přidávají aktivátory a další přísady, které zvětšují čisticí schopnost a zvyšují teplotní odolnost.
Využití
Používá se při pájení. Významné využití má v hudbě - u všech smyčcových nástrojů se kalafuna nanáší na žíně smyčců pro zvýšení třecího odporu. Dále se také používá při depilaci prasečích štětin při zabijačce.
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |