Leucin
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 13. 4. 2011, 11:32
Leucin | |
Systematický název | (2S)-2-amino-4-methyl-pentanová kyselina |
Triviální název | leucin |
Registrační číslo CAS | 61-90-5 |
Sumární vzorec | C6H13NO2 |
Molární hmotnost | 113,18g/mol |
Disociační konstanta | pKCOOH:2,33pKNH2: 9,74 |
Isoelektrický bod | 5,98 |
Průměrný výskyt | 9,1% |
kodóny | UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, a CUG |
Leucin (Leu, L) je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Díky svému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny. Patří mezi esenciální aminokyseliny a musí být proto přijímán v potravě. Některé proteiny, které interagují s DNA, obsahují helix bohatý na leucin (každá sedmá aminokyselina[1]), který umožňuje dimerizaci dvou podobných nebo stejných molekul díky tzv. leucinovému zipu. Pravidelným opakováním leucinu vzniká na povrchu helixu hydrofobní pás, kterým se na sebe vážou. V dimerní formě jsou pak schopné interagovat se specifickými úseky DNA a např. ovlivňovat tak jejich transkripci (transkripční faktory)
Reference
- ↑ Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York : Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1.
|
Aminokyseliny |
---|
Alanin • Arginin • Asparagin • Cystein • Fenylalanin • Glutamin • Glycin • Histidin • Isoleucin • Kyselina asparagová • Kyselina glutamová • |
Speciální aminokyseliny |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |