Luštěnina
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 6. 1. 2010, 01:06
Luštěnina = luskovina, je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi, díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju jsou všechny chudé na tuky.[1]
Druhy
- Hrách setý pravý
- Hrách setý rolní = peluška
- Sója luštinatá
- Čočka jedlá
- Fazol obecný
- Bob obecný koňský
- Vlčí bob úzkolistý
- Vikev panonská
- Vikev huňatá
- Vikev setá
Reference
- ↑ KOLEKTIV AUTORŮ. Kuchařka naší vesnice. 1. vyd. Praha : Ottovo nakladatelství, 2008. ISBN 978-80-7360-669-5. S. 192.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |