Cukrová třtina
Z Multimediaexpo.cz
(Rozdíly mezi verzemi)
(+ Vylepšení) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 23. 4. 2014, 14:14
Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je druh trávy, pěstovaná především pro vysoký obsah cukru.
Třtina dosahuje výšky až 6 metrů. Uvnitř stébel je dužina, která obsahuje asi 20% sacharidů, zejména sacharózy. Pěstuje se na plantážích; sklízí se těsně před rozkvětem, neboť v této době je obsah cukrů nejvyšší. Lisováním se ze stébel získává šťáva; z té po sušení vzniká třtinový cukr. Kvašením a destilací třtinové melasy se vyrábí rum a pálenka arak zatímco přímou fermentací třtinové šťávy se vyrábí Cachaça.
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |