Hřib kovář
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
m (1 revizi) |
Verze z 24. 5. 2014, 14:38
Hříb kovář (Boletus erythropus (Fr. ex Fr.)Krombh.), je jedlá a velmi dobrá houba z čeledi hřibovitých. Při její konzumaci je však nutná delší tepelná úprava, poněvadž syrová nebo nedovařená může vyvolat trávicí potíže. V některé literatuře je proto tento hřib uváděn jako za syrova mírně jedovatý.[1] Mnohým houbařům se svým vzhledem zdál a zdá strašidelný, proto v němčině obdržel jméno čarodějnice.[2] Ve starší literatuře bývá zaměňován s hřibem kolodějem (např. Houby Československa v jejich životním prostředí. Autor Albert Pilát 1969 str. 77, 125, 134, 150).[3]
Obsah |
Synonyma
- Boletus erythropus Krombh.
- Boletus erythropus Pers.
- Boletus luridiformis Rostk.
- Boletus luridus var. erythropus Fr.
- Boletus luridus var. erythropus (Pers.) Fr.
- hřib rudonohý
- hřib rudotřeňový
- modrák kovář
Vzhled
Makroskopický
Klobouk má v průměru 5 - 20 cm, v mládí polokulovitě sklenutý, v dospělosti rozložený až polštářkovitý, nejčastěji tmavohnědý až černohnědý, za sucha sametový, za mokra mírně lepkavý, stářím a pomačkáním šedě černající. Okraj klobouku bývá okrově žlutavý.
Rourky jsou žlutozelené, až 30 mm vysoké a na řezu se rychle barví do modrozelena. Ústí rourek jsou drobná. Póry jsou v mládí zpočátku žluté, záhy však tmavě krvavě červené a nakonec blednou do olivova, dotykem rychle modrají. Vzácně se vyskytují i albíni, kteří nevytvářejí červeně zbarvené rourky.[2] Takto odlišní jedinci bývají někdy označováni jako hřib kovář odbarvený (Boletus luridiformis var. discolor (Quél.) Krieglst.)[4]
Třeň je zprvu vejčitý, pak soudkovitý až kyjovitý, 6 - 15 cm vysoký a 20 - 40 mm tlustý, skoro celý červený, pouze v horní části žlutý, uprostřed pak na žlutém podkladu červeně plstnatě tečkovaný, dole do olivova, s plstnatým světle žlutým podhoubím. Otlačením ihned modrá. Třeň nemá síťku.
Dužnina je pevná, v klobouku bledožlutá, ve třeni živě žlutá, na vzduchu ihned modrá, později se odbarvuje do šeda. Modré zbarvení při vaření mizí. Má příjemnou vůni a mírnou chuť.
Mikroskopický
Výtrusy jsou 10-18 x 5-7 μm, vřetenovité, barvy olivově žluté.
Výskyt
Roste od května do října, především ve smrčinách, ale i bučinách na nevápenných, kyselých půdách. V horách a podhůřích je jeho výskyt častější. Je to jeden z prvních hřibů, se kterým se můžeze setkat již počátkem května.
Nejčastější záměny
Hřibu kováři je nejvíce podobný hřib koloděj, který má obvykle světlejší klobouk, a hlavně nápadnou síťku na horní polovině třeně. Za syrova a polouvařený je taktéž mírně jedovatý. Vzdáleně podobný je hřib Quéletův, který má olivově hnědý, oranžově až cihlově červený klobouk, póry jsou také oranžové a na třeni má černohnědé zrnité šupinky a na bázi je karmínově červený. Roste v teplejších listnatých lesích a je jedlý.[3] Dále pak hřib kavkazský, který se liší tím, že na třeni pod kloboukem má síťku která směrem k bázi přechází v tečkování, je jedlý.[3]
Literatura
- Josef a Marie Erhartovi: "Houbařský atlas", str. 5. Nakladatelství Finidr, Český Těšín. ISBN 80-86682-18-8
- Ing. Tomáš PAPOUŠEK: "Velký fotoatlas hub z jižních Čech", str. 726. Tiskárna POSEKANÝ, České Budějovice, 2010. ISBN 978-80-254-5908-9 odkaz: [1]
- Rudolf Novotný, František Kotlaba, Zdeněk Pouzar: "Přehled československých hub", str. 342. Nakladatelství Academia, Praha, 1972.
- Andreas Gminder, Tanja Böhningová: "Houby", str. 21. Euromedia Group, k.s, Praha, 2009. ISBN 978-80-242-2330-8
- František Kotlaba, František Procházka: "Naše houby", str. 294. Nakladatelství Albatros, Praha, 1982
Reference
- ↑ František Kotlaba, František Procházka: "Naše houby", str. 294. Nakladatelství Albatros, Praha, 1982
- ↑ 2,0 2,1 Andreas Gminder, Tanja Böhningová: "Houby", str. 21. Euromedia Group, k.s, Praha, 2009. ISBN 978-80-242-2330-8
- ↑ 3,0 3,1 3,2 Hřib kovář na Biolibu
- ↑ Hřib kovář odbarvený na Nahuby.sk
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |