Ryzec pravý

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 7. 9. 2013, 11:07; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Ryzec pravý (Lactarius deliciosus (L.: Fr.) S. F. Gray) je jedlá houba z čeledi holubinkovitých

Obsah

[skrýt]

Synonymum

  • Agaricus deliciosus
  • Ryzec obecný

Popis

  • Klobouk má v průměru 3–20 cm, zprvu je nízce klenutý, později plochý až nálevkovitý. Zbarven je červeně oranžově s tmavšími soustřednými kruhy, stářím zelená. Povrch je lepkavý s ostrým a dlouho podvinutým okrajem.
  • Lupeny jsou křehké, červeně oranžové, poraněním zelenají.
  • Třeň je 3–7 cm dlouhý, 1–3 cm tlustý, válcovitý, křehký, brzo dutý, červenooranžový, ve stáří zovněž zelená.
  • Mléko je oranžové, na vzduchu netmavne, po delší době se zbarvuje šedozeleně.
  • Dužnina je bělavá, v místech prosycených mlékem oranžová, poraněním zelená.
  • Chuť má mírnou, někdy ostřejší, stahující, kořenitou, vůni příjemnou.
  • Výtrusný prach je bělavý.

Výskyt

Lactarius deliciosus cut.jpg

Roste od srpna do listopadu ve smrčinách, hlavně v mladém, travnatém smrkovém mlází a na okrajích lesů v trávě. Vyskytuje se po celém mírném pásmu severní polokoule.

Nachazi se i v oblasti Blue Mountains v regionu NSW v Austrálii.

Použití

Je to jedlá a velmi dobrá houba s omezeným použitím. Pro křehkost dužniny se ho téměř výhradně používá k naložení do octového nálevu. Někdy se také opéká.

Externí odkazy


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Lactarius deliciosus