Oka (plodina)
Z Multimediaexpo.cz
Oka (anglicky oca, z kečuánštiny, latinsky Oxalis tuberosa a česky šťavel hlíznatý) je bramborám podobná plodina rostoucí v Jižní Americe, konkrétně ve středních a jižních Andách. Hlízy jsou jedlé a obsahují škrob. Oka je pěstována především jako kořenová zelenina, někdy se konzumují ale i její lístky a mladé výhonky. Do Evropy byla dovezena poprvé v roce 1830 jako konkurent brambor, na Nový Zéland roku 1860, kde se jim začalo říkat novozélandské jamy (New Zealand yam) a kde se staly běžnou plodinou. Pod názvem yam (jam) jsou známy i v Polynésii. Jako jamy se však někdy označují i batáty (sladké brambory) nebo jamy (rod Dioscorea).
Související články
Externí odkazy
- Oca in Lost Crops of the Incas (anglicky)
- NewCROP page on oca (anglicky)
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |