Jabloň
Z Multimediaexpo.cz
Jabloň (Malus) je rod opadavých listnatých stromů z čeledi růžovitých. Přirozeně se vyskytuje v mírném pásu severní polokoule a velmi často se pěstují některé odrůdy. V ČR je domácí druh jabloň lesní (Malus silvestris).
Podle nedávných výzkumů vznikly současné odrůdy jabloní vývojem ze středoasijského druhu Malus sieversii, bez významnější účasti jiných druhů (tedy ne např. hybridizací). Šlechtitelskou činností byla po celém světě vypěstována pestrá škála odrůd, známé jsou např. Jonathan, Ontario, Golden Delicious, Spartan. Jabloň je v České republice nejpěstovanější ovocnou dřevinou. V roce 2003 rostlo v ovocných sadech 9 945 883 jabloní.[1]
Obsah |
Morfologie
Květy jabloně jsou narůžovělé, pětičetné, s kalichem a korunou, oboupohlavné. Květní lístky srůstají v pohárek, ze kterého se vyvíjí dužina plodu. Plodem je jablko – malvice s asi 5–12 semeny v jádřinci, jde o plod dužnatý, dozrávající v přírodních podmínkách v období srpna–září.
Jablko
Symbolika
Plod jabloně – jablko – doprovází člověka od počátku historie. Utržení jablka je údajně dokonce prvotním hříchem lidského pokolení; v Bibli se ale nepíše, že šlo o jablko, nýbrž o plod (blíže nespecifikovaného) stromu (předpokládá se, že šlo o granátové jablko). Napodobenina jablka se stala součástí symbolů královské moci, jablko je také předmětem známého sváru v řecké mytologii.
Pěstování a konzumace
Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Jablka mají také zdravotní význam – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu – v populární literatuře a časopisech se opakuje často doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven. Pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách. V ČR se za rok vysází zhruba 150 000 jabloní a produkce byla asi 15 000 tun.
Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po r. 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty. Tisíce jabloní v sadech i jiných místech Česka bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu. Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální, je dnes na trhu v ČR v průměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů. Rovněž produkty, které se vyráběly tradičně z padaných jablek, z českého trhu do velké míry vymizely.
Odrůdy
- Příklady odrůd rezistentních k strupovitosti a padlí jabloňovému (trend začátku 21. století)
- Ametyst – letní, atraktivní vzhled
- Aneta – raně zimní, nenáročná, velkoplodá, kvalitní
- Angold – pěstitelsky nenáročná, plodná zimní, harmonické, navinule sladké chuti
- Aport – pozdní, pochází ze středního Kavkazu, nejznámější jsou aportový sady u města Almaty (Kazachstán)
- Goldstar – pozdně zimní, kvalitní, dlouho skladovatelná
- Hana – letní odrůda, poměrně velké plody
- Heliodor – zimní, hezký vzhled
- Julie
- Karmína – pozdně zimní tmavě červená, odolná k nízkým teplotám
- Lipno – raně zimní, velkoplodá
- Luna – tržní
- Opál – zimní, výrazně aromatická, sladké chuti
- Orion – velkoplodá, výborná chuť
- Otava – zimní, aromatická dužnina
- Rajka – raně zimní, navinule sladká, atraktivní vzhled plodů
- Red Topaz – červená mutace odrůdy Topaz
- Rezista – zimní, do teplejších oblastí
- Rondo – zimní, kompaktní, krátká internodia
- Rosana – raně zimní, pěstitelsky nenáročná, velmi úrodná
- Rozela – zimní, pěstitelsky nenáročná
- Rubinola – zimní odrůda, vysoká kvalita plodů
- Sirius – vysoká jakost, dobře skladovatelná
- Topaz – zimní, vynikající kvalita plodů, dlouho skladovatelná
- Vanda – podzimní až raně zimní, velmi plodná, šťavnatá s výraznou chutí, nenáročná na řez
Reference
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |