Sud
Z Multimediaexpo.cz
Sud neboli bečka, je válcovitá nádoba sloužící k uchování kapalin či jiných látek. V potravinářství se sudy využívají k uchovávání, nebo zrání vína, piva či medu. Jinak se v sudech mohou uchovávat barvy, mazadla, oleje, benzin, nafta a další tekutiny. Sudy mohou být dřevěné, plastové či kovové, o objemu několika málo litrů až stovek litrů.
Víno se tradičně uchovává v sudech dřevěných, v novějších dobách v ČR v sudech kovových. Pivo pak v kovových či plastových. Tekutiny se ze sudu dostávají přes kohout (víno) nebo pípu (pivo), v případě uchovávání jiných surovin se tak děje odejmutím horního víka či pumpou.
Výrobou a údržbou dřevěných sudů se kdysi zabývalo dnes již téměř zaniklé řemeslo bednářství.
Související články
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |