Cukrová třtina

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 1. 12. 2010, 20:24; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)


Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je druh trávy, pěstovaná především pro vysoký obsah cukru.

sklizeň cukrové třtiny

Třtina dosahuje výšky až 6 metrů. Uvnitř stébel je dužina, která obsahuje asi 20% sacharidů, zejména sacharózy. Pěstuje se na plantážích; sklízí se těsně před rozkvětem, neboť v této době je obsah cukrů nejvyšší. Lisováním se ze stébel získává šťáva; z té po sušení vzniká třtinový cukr. Kvašením a destilací třtinové melasy se vyrábí rum a pálenka arak zatímco přímou fermentací třtinové šťávy se vyrábí Cachaça.

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Saccharum officinarum