Vážení zákazníci a čtenáři – od 28. prosince do 2. ledna máme zavřeno.
Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !

Dobrovodské zelí

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 7. 5. 2014, 11:10; Ivan Drago (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Dobrovodské zelí je jednak souhrnný název pro 3 odrůdy hlávkového zelí vyšlechtěné v obci Dobrá Voda u Hořic a jednak označení kysaného zelí, které je z těchto odrůd vyráběno a řadí se mezi tradiční regionální produkty jako např. Malínský křen nebo Znojemské okurky.

Obsah

Historie

Dobrovodské zelí bylo vyšlechtěno roku 1939 na Vyšší hospodářské škole v Hořicích dobrovodským rodákem, známým šlechtitelem zeleniny Jaroslavem Pourem (24. 11. 1914 - 23. 11. 1995)[1] [2]. Ve stejném roce byly registrovány dvě odrůdy bílého zelí: Pourovo polopozdní a Pourovo pozdní. V roce 1960 přibyla ještě odrůda červeného zelí Pourovo červené. Všechny odrůdy předal Jaroslav Pour bezplatně státu. V dnešní době jsou všechny tři odrůdy registrovány u ÚKZÚZ a jsou obsaženy i v Společném katalogu odrůd druhů zeleniny zemí EU[3].

Význam

Dobrovodské zelí je významným tradičním regionálním produktem. Je vyhledávanou surovinou pro výrobu kysaného zelí tradiční recepturou, kdy se do zelí přidává jen sůl a kmín a nechá se zkvasit. Mnoho domácností v okolí Dobré Vody si kupuje krouhané zelí a doma si ho sami nakládají. Úřad průmyslového vlastnictví eviduje slovní ochrannou známku ve znění "Dobrovodské kysané zelí" s datem práva přednosti 19. června 2006 pod číslem 290276 pro firmu Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda[4]. 17. září 2008 byla výrobku Dobrovodské kysané zelí bílé a červené udělena regionální známka "PODKRKONOŠÍ regionální produkt". [5] V soutěži "Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje" se Dobrovodské kysané zelí umístilo na 1. místě v kategorii "Zelenina, ovoce a ostatní výrobky" a na 12. místě celkově[6].

Reference

  1. HISTORIE ZEMĚDĚLSKÉHO ŠKOLSTVÍ V HOŘICÍCH, web VOŠ rozvoje venkova a SZeŠ Hořice
  2. Osobnosti - Jaroslav Poul, web obce Dobrá Voda u Hořic
  3. seznam registrovaných odrůd Brassica oleracea L., Společný katalog odrůd druhů zeleniny
  4. Dobrovodské kysané zelí, výpis z databáze ochranných známek
  5. PODKRKONOŠÍ regionální produkt®, web Asociace regionálních značek, o.s.
  6. Výsledky soutěže roku 2009, web soutěže Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje

Externí odkazy