Přejeme Vám krásné svátky a 52 týdnů pohody a štěstí v roce 2025 !
Dobrovodské zelí
Z Multimediaexpo.cz
Dobrovodské zelí je jednak souhrnný název pro 3 odrůdy hlávkového zelí vyšlechtěné v obci Dobrá Voda u Hořic a jednak označení kysaného zelí, které je z těchto odrůd vyráběno a řadí se mezi tradiční regionální produkty jako např. Malínský křen nebo Znojemské okurky.
Obsah |
Historie
Dobrovodské zelí bylo vyšlechtěno roku 1939 na Vyšší hospodářské škole v Hořicích dobrovodským rodákem, známým šlechtitelem zeleniny Jaroslavem Pourem (24. 11. 1914 - 23. 11. 1995)[1] [2]. Ve stejném roce byly registrovány dvě odrůdy bílého zelí: Pourovo polopozdní a Pourovo pozdní. V roce 1960 přibyla ještě odrůda červeného zelí Pourovo červené. Všechny odrůdy předal Jaroslav Pour bezplatně státu. V dnešní době jsou všechny tři odrůdy registrovány u ÚKZÚZ a jsou obsaženy i v Společném katalogu odrůd druhů zeleniny zemí EU[3].
Význam
Dobrovodské zelí je významným tradičním regionálním produktem. Je vyhledávanou surovinou pro výrobu kysaného zelí tradiční recepturou, kdy se do zelí přidává jen sůl a kmín a nechá se zkvasit. Mnoho domácností v okolí Dobré Vody si kupuje krouhané zelí a doma si ho sami nakládají. Úřad průmyslového vlastnictví eviduje slovní ochrannou známku ve znění "Dobrovodské kysané zelí" s datem práva přednosti 19. června 2006 pod číslem 290276 pro firmu Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda[4]. 17. září 2008 byla výrobku Dobrovodské kysané zelí bílé a červené udělena regionální známka "PODKRKONOŠÍ regionální produkt". [5] V soutěži "Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje" se Dobrovodské kysané zelí umístilo na 1. místě v kategorii "Zelenina, ovoce a ostatní výrobky" a na 12. místě celkově[6].
Reference
- ↑ HISTORIE ZEMĚDĚLSKÉHO ŠKOLSTVÍ V HOŘICÍCH, web VOŠ rozvoje venkova a SZeŠ Hořice
- ↑ Osobnosti - Jaroslav Poul, web obce Dobrá Voda u Hořic
- ↑ seznam registrovaných odrůd Brassica oleracea L., Společný katalog odrůd druhů zeleniny
- ↑ Dobrovodské kysané zelí, výpis z databáze ochranných známek
- ↑ PODKRKONOŠÍ regionální produkt®, web Asociace regionálních značek, o.s.
- ↑ Výsledky soutěže roku 2009, web soutěže Potravina a potravinář roku 2009 Královéhradeckého kraje
Externí odkazy
- Martina Mixová: Zelí, po kterém se čerti správně šklebí Zahradaweb.cz, 27.4.2002
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |