Histidin
Z Multimediaexpo.cz
Histidin | |
Systematický název | kyselina 2-amino-3-(1H-imidazol-4-yl) propanová |
Triviální název | histidin |
Registrační číslo CAS | 71-00-1 |
Sumární vzorec | C6H9N3O2 |
Molární hmotnost | 155,16 g/mol |
Histidin (zkratky His nebo H) je jedna z nejběžnějších přírodních aminokyselin přítomných v proteinech. Ve smyslu výživy je u člověka považován histidin jako esenciální aminokyselina, ale většinou jen u dětí. Jeho kodóny jsou CAU a CAC. Histidin byl poprvé izolován německým lékařem Albrechtem Kosselem v roce 1896.
Metabolismus
V lidském těle funguje histidin jako prekurzor pro výrobu histaminu a karnosinu.
Enzym lyáza histidinu přeměňuje histidin na amoniak a kyselinu urokanovou. Nedostatek tohoto enzymu se projevuje ve vzácné metabolické poruše histidinemii.
Další články
Externí odkazy
|
Aminokyseliny |
---|
Alanin • Arginin • Asparagin • Cystein • Fenylalanin • Glutamin • Glycin • Histidin • Isoleucin • Kyselina asparagová • Kyselina glutamová • |
Speciální aminokyseliny |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |