Botulismus
Z Multimediaexpo.cz
Botulismus (z latinského botulus, "klobása") je intoxikace (otrava) botulotoxinem, jedem produkovaným bakterií Clostridium botulinum. Je to zřídka se vyskytující, ale velmi vážné paralytické onemocnění. Bakterie C. botulinum je grampozitivní anaerobní sporulující tyčinka. Botulotoxin je jedním z nejsilnějších známých jedů - již přibližně jeden mikrogram je pro člověka smrtelný. Tento neurotoxin blokuje funkci nervů a vede ochrnutí svalstva (i dýchacího).
Typy botulismu
Existují tři hlavní druhy botulismu:
- Kojenecký botulismus (též střevní botulismus) způsobovaný požitím spor C. botulinum, které pak rostou v střevech kojenců a uvolňují toxin.
- Potravinový botulismus (alimentární botulismus) je způsobován požitím potravin obsahujících botulotoxin.
- Ranný botulismus je nejméně častý a způsobuje ho toxin tvořený v ráně infikované bakterií C. botulinum.
Všechny formy botulismu mohou být smrtelné a vždy vyžadují okamžitou lékařskou péči. Botulismus z potravin může být extrémně nebezpečný pro veřejné zdraví, protože z jednoho kontaminovaného zdroje se může otrávit větší množství lidí.
Související články
Externí odkazy
- Clostridium Botulinum In The Food Chain, By Dr. Rhodri Evans, Department of Industrial Microbiology, University College, Dublin, Belfield, Dublin 4. Published in Hygiene Review 1997, under the auspices of The Society of Food Hygiene Technology.
- Agent Fact Sheet: Botulism, Center for Biosecurity
- Botulism (Technical information from the CDC)
- Clostridium Botulinum (FDA/CFSAN)
- Botulism (WHO)
- Avian Botulism
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |