Kávovník

Z Multimediaexpo.cz


Kávovník je stálezelený polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie. Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu. Vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22 °C. Rod Coffea zahrnuje kolem 50 druhů, z nichž pouze kávovník arabský se svými odrůdami a dále kávovník robusta a liberijský se pěstují v průmyslovém měřítku. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky cca 30 až 50 cm jsou pak vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých pískách. Kvetou bílými voňavými a jasmínu podobnými květy, jež se rychle mění v zárodky plodů. První úrodu dává po dvou nebo třech letech růstu.

Coffea arabica L.
Bobule na keři v různých stupních zralosti

Plod je bobule velikosti 10 krát 5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím. Plody zrají 9 -–14 měsíců po odkvětu, na rostlině mohou růst květy i plody současně. Jeden keř rodí ročně zhruba dva a půl kilogramů zelených bobulí, ze kterých se získá po upražení necelý půl kilogram kávy.

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kávovník