Leucin

Z Multimediaexpo.cz

Leucin
leucin
Systematický název (2S)-2-amino-4-methyl-pentanová kyselina
Triviální názevleucin
Registrační číslo CAS61-90-5
Sumární vzorec C6H13NO2
Molární hmotnost 113,18g/mol
Disociační konstanta pKCOOH:2,33pKNH2: 9,74
Isoelektrický bod 5,98
Průměrný výskyt 9,1%
kodóny UUA, UUG, CUU, CUC, CUA, a CUG

Leucin (Leu, L) je jednou z dvaceti základních proteinogenních aminokyselin. Díky svému postrannímu řetězci se řadí mezi hydrofobní aminokyseliny. Patří mezi esenciální aminokyseliny a musí být proto přijímán v potravě. Některé proteiny, které interagují s DNA, obsahují helix bohatý na leucin (každá sedmá aminokyselina[1]), který umožňuje dimerizaci dvou podobných nebo stejných molekul díky tzv. leucinovému zipu. Pravidelným opakováním leucinu vzniká na povrchu helixu hydrofobní pás, kterým se na sebe vážou. V dimerní formě jsou pak schopné interagovat se specifickými úseky DNA a např. ovlivňovat tak jejich transkripci (transkripční faktory)

leucinový zip - červeně jsou vyznačené leuciny, které drží obě molekuly pohromadě)

Reference

  1. Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York : Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1.  


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Leucin
     Aminokyseliny

AlaninArgininAsparaginCysteinFenylalaninGlutamin • Glycin • Histidin • Isoleucin • Kyselina asparagová • Kyselina glutamová •
LeucinLysinMethionin • Prolin • Serin • Threonin • Tryptofan • Tyrosin • Valin

Speciální aminokyseliny

PyrolysinSelenocystein