Čirok

Z Multimediaexpo.cz


Čirok (Sorghum, Conrad Moench, 1794), nazýván též sorgo či „velbloud rostlinného světa“, je zemědělsky významný rod rostlin z čeledi lipnicovité. Zrno se pěstuje k lidské konzumaci (např. mouka), krmení zvířat nebo technickým účelům.

Obsah

Historie

Čirok byl domestikován v průběhu neolitu na Dálném východě.

Významné čiroky

Čtěte v hlavním článku: čirok dvoubarevný

  • čirok zrnový (Sorghum bicolor var. eusorghum) – varieta čiroku pěstovaná pro zrno (obilky)
  • čirok technický (metlový) (Sorghum bicolor var. technicum) – pěstuje se pro latu, ze které se vyrábějí košťata a kartáče, lidově nazývané „rýžové“ zrno se používá ke krmným účelům jako vedlejší produkt
  • čirok cukrový (Sorghum bicolor var. saccharatum) – stébla této variety obsahují štávu až s osmnácti procenty glukózy;
  • čirok sudánský (tzv. „sudánská tráva“) (Sorghum bicolor var. sudanense) – tato varieta se pro bujný růst používá jako pícnina.

Obsah zrna

Zrna neobsahují lepek. Hlavními komponenty jsou přibližně: 10 % vody, 8-10 % bílkovin (horší kvality), 70 % sacharidů, 1-3 % vlákniny, 3-6 % tuků. Dále obsahuje taniny, alkaloid dhurin (nebezpečný při zkrmování), atd.

Produkce a použití

V roce 2007 světové zemědělství vyprodukovalo 63 375 tis tun čiroku. Mezi největší producenty patřili Spojené státy Americké (12,6 mil tun), Nigérie (9,1), Indie (7,2), Mexiko (6,2) a Súdán (5,8).[1] V roce 2003 bylo jako potravina zkonzumováno 24,5 mil. tun čiroku; nejvíce v Indii (6,4), Nigérii (5,5) a Súdánu (2,6). Mezi největší konzumenty v přepočtu na hlavu patřili Burkina Faso (86 kg na hlavu), Súdán (77) a Čad (54).[1]

Související články

Reference

  1. 1,0 1,1 FAOSTAT

Externí odkazy


Obilniny

čirok • divoká rýže • ječmen • kañiwa • kukuřice setá • laskavec • merlík čilský • milička • oves • pohanka • prosopšenice • rosička útlá • rýže • slzovka obecná • pšenice špalda • semolina • tritikále • žito