V pondělí 16. září 2024 začala naše další
nová soutěž o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte rychle soutěžit o lákavé ceny !!

Šablona:Článek dne HL/2024/17

Z Multimediaexpo.cz

"Publicity photo of Aretha Franklin from Billboard"

Aretha Louise Franklin (* 25. března 1942, † 16. srpna 2018) byla americká zpěvačka, skladatelka a pianistka a jedna z nejvýznamnějších tvůrkyň soulové hudby. Na scéně se pohybovala přes padesát let. Získala celkem 18 cen Grammy, čímž se stala druhou nejúspěšnější držitelkou této ceny v historii.

V roce 1987 byla jako první žena v historii uvedena do rock and rollové síně slávy. Bývá nazývána Královna soulu (Queen of Soul).

V roce 1967 vyšel její první singl u společnosti Atlantic se jménem I Never Loved a Man(The Way I Love You), přelomový hit, který se dostal do Top 10 Billboard Hot Charts a několik týdnů na 1. pozici Billboard Charts R&B Singles Chart, a druhá skladba Do Right Woman, Do Right Man. Její další singl Respect pocházející od Otise Reddinga znamenal pro Franklin velký úspěch a stal se na několik týdnů číslem 1 a album I Never Loved a Man The Way I Love You, se začalo mohutně prodávat. Dalšími hity byly Babby I Love You, Chain Of Folls and A Natural Woman (You Make Me Feel) , které patřily mezi její největší hity. Od 1968 následovaly roky, kdy Aretha vyhrávala téměř každým rokem ceny Grammy za nejlepší R&B přednes a později se tato kategorie začala nazývat kategorií Arethy Franklin. Celkem jich má 11. Další období bylo spojené s úspěšnými hity Think, The House That Jack Built, I Say, Little Prayer, Call Me, Don't Play That Song (You Lied) a Spanish Harlem.

Na konci 60. let byla pozice Arethy jako jedné z nejlepších zpěvaček neotřesitelná. Alba byla v prodejnosti velmi úspěšná a songy se pravidelně umisťovaly na předních pozicích. V roce 1972 se Arethy Amazing Grace, stává s více než 2 miliony prodaných alb až do roku 1996 nejprodávanějším gospelovám albem všech dob. Od druhé poloviny 70. let nástupem dalších hudebních proudů a problémy s nahrávací společností zapříčinily prudký pokles její popularity.

V roce 1980 Clive Davis vzal Arethu pod křídla jeho společnosti Arista Records. Singly "United Together" a "Love All The Hurt Away" — duet s Georgem Bensonem — vrátily zpěvačku do Top 10 na The Billboard R&B Singles Chart. V roce 1982 S albem Jump To It, produkované Lutherem Vandrossem zaznamenává prodejní úspěchy a vysoké chartové pozice. 80. léta jsou pro Arethu obdobím zkušeností s populární hudbou a několika úspěšných duetů například s Eurythmics, píseň "Sisters Are Doing It For Themselves" nebo s Georgem Michaelem duet, "I Knew You Were Waiting (For Me)" . V roce 1987 Aretha Franklin vstoupila do Rock and Rollové síně slávy jako první žena v historii hudby. V roce 1987 se zpěvačka vrátila ke gospelu s albem One Lord, One Faith, One Baptism, které nebylo ale tak úspěšné jako album z roku 1972. Následují alba Through The Storm z roku 1989 a z roku 1991 What You See Is What You Sweat, které jsou bez většího ohlasu.

Úspěch Aretha Franklinová zaznamenala v roce 1993, kdy bodovala píseň Deeper Love, objevující se ve filmu Sestra v akci 2. V roce 1994 Franklinová přišla s dalším hitem, který produkoval Babyface, baladou Willing To Forgive, která bodovala v amerických hitparádách. V roce 1995 uspěla s dalším hitem od Babyface na soundtracku k filmu Waiting To Exhale, na kterém se podílela s dalšími zpěvačkami jako Whitney Houston, Mary J. Blige, Brandy nebo CeCe Winans.

Franklinová úspěch zopakovala v roce 1998, kdy vyšlo hip hop soulové album A Rose Is Still A Rose. Úvodní píseň stejného názvu pod taktovkou Lauryn Hillové se stala dalším hitem. Ve stejném roce Franklinová vystoupila s operní písní Nessun Dorma, kterou vzala po nemocném Lucianu Pavarottim. Na předávání cen Grammy tato píseň byla mezi skladbami nejlépe hodnocenými hudebníky.