Arabská guma
Z Multimediaexpo.cz
Arabská guma je pryskyřice získávaná z mízy některých druhů akácií (Acacia senegal a A. seyal), které rostou v severní Africe, jejím hlavním producentem je Súdán. Velkého významu má i v současném potravinářství a lékařství. Jde o dobře stravitelnou směs sacharidů a glykoproteinů, která se používá v potravinářství jako stabilizátor (E 414).
Obsah |
Využití
Používá se především v potravinářství, kde je používána jako stabilizátor do nápojů. Dále se využívá v lékařství, jako lepidlo na poštovních známkách a papírcích k balení tabáku či marihuany, součást klovatiny nebo fixativu v malířství. Na počátku 20. století se používala v piktorialismu ve fotografických ušlechtilých tiscích. Používá se dodnes v polygrafickém průmyslu k pogumování tiskových desek. Pryskyřice se získává sběrem z různých druhů akácie, zejména z Acacie senegal a Acacie arabica. V kultuře vykuřovadel slouží zejména jako významné pojidlo tekutých látek, zejména éterických olejů. Drcená se používá jako součást bylinných vykuřovadel, protože snadno přebírá vonné vlastnosti jiných látek. Arabská guma nemá vlastní výraznou vůni.
Vedlejší účinky v potravinách
Při použití jako přídatná látka v potravinách může způsobovat alergii.[1]
Související články
Reference
Externí odkazy
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |