Arabská guma

Z Multimediaexpo.cz

Akácie senegalská, zdroj přírodní arabské gumy

Arabská guma je pryskyřice získávaná z mízy některých druhů akácií (Acacia senegal a A. seyal), které rostou v severní Africe, jejím hlavním producentem je Súdán. Velkého významu má i v současném potravinářství a lékařství. Jde o dobře stravitelnou směs sacharidů a glykoproteinů, která se používá v potravinářství jako stabilizátor (E 414).

Obsah

Využití

Používá se především v potravinářství, kde je používána jako stabilizátor do nápojů. Dále se využívá v lékařství, jako lepidlo na poštovních známkách a papírcích k balení tabáku či marihuany, součást klovatiny nebo fixativu v malířství. Na počátku 20. století se používala v piktorialismu ve fotografických ušlechtilých tiscích. Používá se dodnes v polygrafickém průmyslu k pogumování tiskových desek. Pryskyřice se získává sběrem z různých druhů akácie, zejména z Acacie senegal a Acacie arabica. V kultuře vykuřovadel slouží zejména jako významné pojidlo tekutých látek, zejména éterických olejů. Drcená se používá jako součást bylinných vykuřovadel, protože snadno přebírá vonné vlastnosti jiných látek. Arabská guma nemá vlastní výraznou vůni.

Vedlejší účinky v potravinách

Při použití jako přídatná látka v potravinách může způsobovat alergii.[1]

Související články

Reference

  1. emulgatory.cz, E414 - Arabská guma

Externí odkazy