Bobkový list
Z Multimediaexpo.cz
Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis).
Obsah |
Využití v kuchyni
Je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny. Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel (Litsea Sp.), která má tenčí listy a jemnější aroma.
Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru. Jako doplněk léčby diabetiků. Pije se „čaj“, který uděláme ze dvou bobkových listů. Zalejeme je vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat (1/4 l hrníček). Pijeme třikrát denně.
Je známý i recept na ochucení anglického mléčného pudingu, kde se před zapečením naaranžuje čerstvý list.
Jiné využití
- Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu.
- Má nezaměnitelné místo v bouquet garni čili kytičce bylinek.
Původ
Pravděpodobně malá Asie; dnes je vavřín pěstován v celém středomoří. Jedním z největších producentů je Turecko.
Literatura
- Reklamní noviny Kaufland č.4/2008, článek převzatý z knihy Bylinky v kuchyni nakl.Slovart
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |