Gastrin

Z Multimediaexpo.cz

Jeden z gastrinů: chemická struktura „velkého gastrinu“

Gastriny jsou skupina peptidických hormonů vznikajících v G-buňkách ve sliznici žaludku a dvanáctníku. Stimulují zejména tvorbu některých složek žaludečních šťáv.[1] Gastriny jako skupina hormonů jsou poměrně evolučně prastaré a vyskytují se u většiny obratlovců včetně paryb; to koreluje s poznatkem, že tito obratlovci jsou již schopni vytvářet kyselou žaludeční šťávu (s obsahem HCl).[2] Nejčastěji se učebnice zmiňují o žaludečních gastrinech.[3][4] Žaludeční gastriny jsou vylučovány v pylorických žlázách ve vratníkové části žaludku. Vznikají zde ve dvou formách: „velký“ a „malý“ gastrin. Velký gastrin obsahuje 34 aminokyselin („G-34“), malý pouze 17 („G-17“), přičemž platí, že malý gastrin je produkován ve vyšším množství.[4] Žaludeční gastriny podporují sekreci kyseliny chlorovodíkové a pepsinogenu, dále ovšem také zvyšují sekreci pankreatické šťávy a podporují střevní a žaludeční pohyblivost.[1] Je několik způsobů, jimiž je možné aktivitu G-buněk stimulovat – roztažením žaludku, přítomností bílkovin v potravě, ale pozitivní vliv na produkci gastrinu má i stimulace bloudivého nervu a požití alkoholu.[1]

Reference

  1. 1,0 1,1 1,2 POKORNÝ, Jaroslav. Přehled fyziologie člověka I. díl. 3. vyd. Praha : Karolinum, 2001.  
  2. VIGNA, Steven R.. Evolution of the Cholecystokinin and Gastrin Peptides and Receptors. American Zoologist, 2000-04-01, roč. 40, čís. 2, s. 287 -295. Dostupné online. DOI:10.1093/icb/40.2.287.  
  3. JUNQUEIRA, Luiz Carlos; CARNEIRO, Jose. Basic Histology text and atlas. 11. vyd. [s.l.] : McGraw Hill, 2005.  
  4. 4,0 4,1 GUYTON, Arthur C; HALL, John E. Textbook of Medical Physiology. 11. vyd. [s.l.] : Elsevier, 2006. (11.) ISBN 978-0-7216-0240-0.