Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Hřib dubový
Z Multimediaexpo.cz
Hřib dubový (Boletus reticulatus) je jedna z nejoblíbenějších a nejhledanějších hřibovitých hub.
Obsah |
Synonyma
- Boletus reticulatus SCHAERR.ex BOND.
- Boletus atkinsoni PECK.
- Boletus edulis ssp. reticulatus (SCHAEFF. ex BOND.) KONR. et MAUBL. (podle ČSN)
Taxonomie
Alternativní názvy
- lidové
- Čechy: pravák,dubák
Vzhled
Klobouk je masitý, široký 50-250(400) mm, v mládí pravidelně vyklenutý, později rozložený, světle hnědý,někdy až bělavý, nelesklý. Rourky jsou vysoké 10-40 mm, v mládí bělavé, později jasně žluté až žlutozelené. Třeň je dlouhý 50-200 (300) mm a tlustý 20-80(120) mm, válcovitý a u mladých kusů často soudkovitý, většinou světle hnědý. Dužnina je bílá, neměnlivá. Chuť i vůně jsou příjemně hřibovité. Výtrusný prach je olivově hnědý. Výtrusy jsou velké 13-20 x 3,4-6 μm, vřetenovité, hladké, žlutavé.
Výskyt
Roste od května do listopadu, většinou po vydatných deštích. Byly ovšem zaznamenány případy nálezu této houby v prosinci i v lednu, kdy plodnice byly již zmrzlé. Vyskytuje se v listnatých lesích pod duby, buky, ale je možné jej také nalézt v lese březovém, nebo pod lípami. Roste spíše v nížinách. Při teplém počasí poměrně snadno červiví.
Nejčastější záměny
Mladé plodnice mohou nezkušení houbaři snadno zaměnit s nejedlým Hřibem žlučníkem u kterého sice postiženému nehrozí smrtelná otrava, ale spíše houbaři pro svou nesnesitelnou hořkou chuť zkazí celé houbové jídlo. Nejlépe se o pravosti Hřibu dubového přesvědčíme ochutnávkou na špičku jazyku. V případě, že ucítíme palčivě hořkou chuť jedná se o hřib žlučník. U velkých plodnic je rozdíl patrnější hlavně v zabarvení rourek klobouku. Hřib dubový je má žluté, ale hřib žlučník narůžovělé.
Využití
Jedná se o velice chutnou houbu, vhodnou pro všechny druhy úprav a konzervací.
Literatura
- SMOTLACHA, Miroslav; ERHART, Josef; ERHARTOVÁ, Marie. Houbařský atlas : 180 druhů jedlých a nejjedovatějších hub : 100 osvědčených kuchařských receptů. Brno : Trojan, 1999. ISBN 80-85249-28-6. S. 2.
- Miroslav Smotlacha, Jiří Malý: Smotlachův atlas hub, Ottovo nakladatelství 1999, ISBN 80-7181-311-7
Externí odkazy
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |