Kantaxantin
Z Multimediaexpo.cz
Kantaxantin je xantofyl (tedy karotenoid) a zároveň pigment. Je v přírodě poměrně běžný, poprvé byl izolován z některých jedlých hub, ale nalezen byl i v zelených řasách, bakteriích, korýších, rybách (kapr, mořanovití, cípalovití). Značí se jako E161g.[1]
Kantaxantin se někdy přidává do krmiva pro drůbež, chovné lososy a pstruhy. Takto krmená zvířata pak mají intenzivněji zbarvený žloutek u drůbeže, respektive maso u pstruhů a lososů.[2]
Kantaxantin se při dlouhodobém nadměrném příjmu (například jako součást "opalovacích tabletek") může hromadit v sítnici a způsobit její poškození (retinopatii).[1]
Reference
- ↑ 1,0 1,1 Opinion on the use of canthaxanthin in feedingstuffs for salmon
- ↑ Canthaxanthin - your questions answered - June 13, 2002
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |