Koláč

Z Multimediaexpo.cz

Tradiční české makové a povidlové koláčky připravované na posvícení.
Tradiční valašský hruškový frgál

Koláč je druh sladkého pečiva, který se připravuje pečením z různých druhů těsta v závislosti na připravovaném druhu. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký většinou kruhový plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastějši jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění a nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. frgály, velikosti přibližně 30 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Zajímavosti

Na některých místech v Česku se peče svatební koláč, který je mnohem větší a který současně pojídají oba novomanželé.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Koláč