Roubování
Z Multimediaexpo.cz
Roubování jsou spolu s očkováním druhem štěpování, vegetativního rozmnožování. Jedná se o způsob zušlechťování ovocných a okrasných rostlin (zpravidla stromů). Různé druhy roubování využíváme například u vinné révy a keřů, polodřevitých květin a zeleniny, jako způsob vegetativního množení kultivarů, k získání potřebných vlastností rostliny, nebo k množení druhů, které by jinak nebylo možné pěstovat.
Popis
Roubování spočívá v přenesení – části rostliny (roubu) na jinou rostlinu (podnož) – a jejich funkční spojení (srůstem). Původní rostlina obvykle zajišťuje přísun živin (kořenová část) , naroubovaná část rodí ovoce, popř. vytváří nadzemní část (např. habitus) požadovaných vlastností.
Vzdálenou obdobou roubování u živočichů je transplantace.
Zvláštnosti
- Někdy se používá mezištěpování, kdy jedna rostlina tvoří kořeny, druhá kmen a třetí korunu stromu (jabloň Ontario).
- Roubovat lze i přímo na kořeny.
- Barevné druhy kaktusů musíme také roubovat na podnož.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |