Ryzlink rýnský

Z Multimediaexpo.cz

Ryzlink rýnský (německy Rheinriesling, francouzsky Petit Riesling, v obou zemích ovšem častěji jen pod názvem Riesling) je bílá odrůda vinné révy. Vína z této odrůdy, zejména přívlastková, se vyznačují harmonickým podílem zbytkového cukru a kyselin, přičemž vyšší obsah kyseliny zaručuje potenciál pro dlouhodobé zrání vína. Kromě názvu "Ryzlink" tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský.

Obsah

Původ

O původu se vedou spory, nepochybně však tato odrůda má původ v Německu a pravděpodobně vznikla křížením odrůdy Heunisch a semenáčem Tramínu. První písemná zmínka je z roku 1435. V současné době je tato odrůda rozšířena ve všech hlavních světových vinařských oblastech, nejvíce se pěstuje v Německu, Francii (zejména v Alsasku), Rakousku, Austrálii a Novém Zélandu. Vyrábí se z něj vína světové kvality.

V Česku je tato odrůda zapsána do odrůdové knihy od r. 1941, od r. 1985 je povoleno pět klonů: PO-27/5, VP-20/9, PO-90/12, VP-23/9 a PO-89/12. Na území Česka se ryzlink rýnský objevil patrně v 17. století, v současnosti se pěstuje na cca 6,5 % plochy všech vinic.

Odrůda

Ryzlink vyžaduje velmi dobrou polohu na slunných, teplých místech, nejlépe svazích. Na půdu tak velké nároky nemá, ovšem i zde jsou velké rozdíly a např. na silně jílovitých půdách se ryzlinku tolik nedaří. Zejména v polohách, kde se vytváří podzimní mlhy, bývá ryzlink napaden ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Hrozny bývají sklízeny zpravidla pozdě (konec října, začátek listopadu), v příhodných podmínkách se sklízí i později pro výrobu ledových vín.

Vlastnosti vína

Víno se může pít jako mladé i jako archivní. Mladá vína se vyznačují svěžím ovocným charakterem a vyšší kyselinou, starší vína jsou více harmonická.
Barva vína bývá u mladých vín žlutozelená, stářím získává zlatou, jantarovou barvu.
Vůně pokrývá širokou paletu zejména v závislosti na stáří vína a půdních podmínkách. Typické jsou ovocné, minerální tóny (lipový květ, limetka, broskev, ananas, křemen), velmi zralá vína mohou vonět po petroleji.
Chuť je velmi závislá na množství kyseliny, mladá vína bývají svěží, ovocná a řízná, starší se zakulacují, harmonizují.

Zejména přívlastková vína jsou velmi vhodná k dlouhodobé archivaci.

Externí odkazy