V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!

Tračník

Z Multimediaexpo.cz

Tračník (lat. colon) je nejdelší část tlustého střeva. V tračníku prochází trávenina poslední fází zpracování, vstřebávání živin je již značně omezeno.

Pro většinu zvířat je trávenina, která dospívá do tračníku, již víceméně vyčerpaná. Je z ní resorbováno množství vody, takže výsledný produkt trávení, féces, je obvykle spíše tuhý a kompaktní.

Výjimku tvoří býložravci, kteří mají tračník vzhledem k délce těla velmi dlouhý a má složitou stavbu. Zvláště u koňovitých a zajícovců slouží tračník, společně s slepým střevem, jako fermentační nádoba, ve které symbiotické mikroorganismy štěpí celulózu rostlinných buněk a vytvářejí z ní živiny, které může živočich využít.

Obsah

Popis

Tračník navazuje na tenké střevo a střevo slepé a končí konečníkem, posledním úsekem tlustého střeva, jakož i poslední částí trávicí trubice. Dále jej členíme na tračník vzestupný (c. ascencens), příčný (c. transversum), sestupný (c. descendens) a esovitou kličku (c. sygmoideum).

Tračník je svalnatá trubice vystlaná sliznicí bez klků, která vylučuje hlen, který má ochrannou funkci na stěnu střevní a zabezpečuje též lepší posun eventuálně tuhé stolice. Hladká svalovina střeva tvoří na povrchu viditelné podélné pruhy (ténie) a kruhové výdutě zvané haustra.

Přesná stavba i uložení v dutině břišní se velmi liší v závislosti na tom, jedná-li se o masožravce nebo býložravce. Tračník člověka má jednoduchý podkovovitý tvar.

V tračníku žije velké množství symbiotických bakterií. Ty ještě štepí některé součásti potravy, syntetizují vitamin K i další vitamíny a chrání sliznici před patogenními druhy mikroorganismů.

Tračník člověka

Tračník člověka má jednoduchý tvar podkovy, je asi 1,5 m dlouhý, na začátku cca 5-8 cm široký, na konci asi 4 cm v průměru.

První zbytky potravy se po požití dostanou do slepého střeva asi za 4 hodiny, poslední asi za 8 hodin. V tlustém střevě trávenina setrvá asi 3 hodiny, hromadí se pak v esovité kličce, kde zůstává až 12 hodin. Posun konečníkem je velmi pomalý a zbytky potravy opouští naše tělo i za 72 hodin od požití.

Související články

Reference