Zásaditost
Z Multimediaexpo.cz
Látka | pH | pOH |
---|---|---|
Kyselina v bateriích | <1,0 | >14,0 |
Žaludeční šťávy | 2,0 | 12,0 |
Citronová šťáva | 2,4 | 11,6 |
Coca-cola | 2,5 | 11,5 |
Ocet | 2,9 | 11,1 |
Šťáva z pomeranče nebo jablka | 3,5 | 10,5 |
Pivo | 4,5 | 9,5 |
Káva | 5,0 | 9,0 |
Čaj | 5,5 | 8,5 |
Kyselý déšť | < 5,6 | > 8,4 |
Sliny onkologických pacientů | 4,5-5,7 | 8,3-9,5 |
Mléko | 6,5 | 7,5 |
Čistá voda | 7,0 | 7,0 |
Sliny zdravého člověka | 6,5-7,4 | 6,6-7,5 |
Krev | 7,34 - 7,45 | 6,55 - 6,66 |
Mořská voda | 8,0 | 6,0 |
Mýdlo | 9,0 - 10,0 | 4,0 - 5,0 |
Čpavek pro domácí použití | 11,5 | 2,5 |
Hašené vápno | 12,5 | 1,5 |
Louh sodný pro domácí použití | 13,5 | 0,5 |
Zásaditost neboli bazicita je schopnost dané látky poutat protony (kationty vodíku H+). Je to jedna za základních vlastností dané látky. Zásaditost je opačná vlastnost ke kyselosti. Zásaditost i kyselost se měří na stupnici pH, která určuje koncentraci vodíkových kationtů v roztoku, nebo na stupnici pOH, která určuje koncentraci hydroxidových aniontů v roztoku. Zásaditá je každá látka, která má pH větší než 7 nebo pOH menší než 7. Zásaditost roztoku lze určit acidobazickými indikátory nebo pomocí pH-metru.
Zásada je v chemii protikladem kyseliny. Zásady jsou látky, které mají pH větší než 7 (například NaOH nebo Ca(OH)2). Zásady reagují s kyselinami za vzniku solí (např. HCl+NaOH → NaCl + H2O).
Postupem času se názory na kyseliny a zásady měnily. Podle chemika Brönsteda je zásada látka přijímající v reakci vodíkový kation (proton), podle Arrheniovy teorie je zásada látka odštěpující hydroxidový anion a nejnovější popis je podle Lewise, který říká, že zásada je donor (dárce) elektronů v reakci.
Související články
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |