V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Kyselina šťavelová

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
(+ Výrazné vylepšení)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 1: Řádka 1:
-
{{Infobox Chemická sloučenina
+
__NOTOC__{{Infobox Chemická sloučenina
|Název=Kyselina šťavelová
|Název=Kyselina šťavelová
-
|Obrázek=[[Soubor:Oxalic acid.png|200px|Strukturní vzorec kyseliny šťavelové]]<br />[[Soubor:Mol_geom_kys-stavelova.PNG|170px|Geometrie molekuly kyseliny šťavelové]]
+
|Obrázek=[[Soubor:Mol_geom_kys-stavelova.PNG|170px|Geometrie molekuly kyseliny šťavelové]]
|Systematický název=kyselina ethandiová
|Systematický název=kyselina ethandiová
|Triviální název=kyselina šťavelová
|Triviální název=kyselina šťavelová
Řádka 28: Řádka 28:
  |Reaktivita=0
  |Reaktivita=0
  |Ostatní rizika=}}
  |Ostatní rizika=}}
-
}}
+
}}[[Soubor:Oxalsäure3.png|thumb|230px|Strukturní vzorec kyseliny šťavelové]]
== Charakteristika ==
== Charakteristika ==
'''Kyselina šťavelová''' je [[karboxylové kyseliny|karboxylová]] (organická) [[kyselina]]. Jedná se o nejjednodušší dikarboxylovou kyselinu. Systematický název kyseliny šťavelové je '''kyselina [[ethan]]diová'''. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve [[šťavel kyselý|šťavelu]] a [[šťovík]]u. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název [[intermediát]]u [[Krebsův cyklus|Krebsova cyklu]], [[oxalacetát]]u.
'''Kyselina šťavelová''' je [[karboxylové kyseliny|karboxylová]] (organická) [[kyselina]]. Jedná se o nejjednodušší dikarboxylovou kyselinu. Systematický název kyseliny šťavelové je '''kyselina [[ethan]]diová'''. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve [[šťavel kyselý|šťavelu]] a [[šťovík]]u. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název [[intermediát]]u [[Krebsův cyklus|Krebsova cyklu]], [[oxalacetát]]u.
== Fyzikální a chemické vlastnosti ==
== Fyzikální a chemické vlastnosti ==
Kyselina šťavelová je pevná, bezbarvá, ve [[voda|vodě]] rozpustná [[krystal]]ická látka. Je jedovatá a má leptavé účinky. Kyselina šťavelová disociuje ve dvou stupních. V porovnání s monokarboxylovými kyselinami je v prvním stupni kyselina šťavelová kyselejší. Naopak do druhého stupně disociuje neochotně.
Kyselina šťavelová je pevná, bezbarvá, ve [[voda|vodě]] rozpustná [[krystal]]ická látka. Je jedovatá a má leptavé účinky. Kyselina šťavelová disociuje ve dvou stupních. V porovnání s monokarboxylovými kyselinami je v prvním stupni kyselina šťavelová kyselejší. Naopak do druhého stupně disociuje neochotně.
-
{|class="wikitable"
+
{| class="wikitable"
|<center>'''název'''</center>
|<center>'''název'''</center>
|<center>'''pK<sub>a1</sub>'''</center>
|<center>'''pK<sub>a1</sub>'''</center>
-
|<center>'''pK<sub>a2'''</center>
+
|<center>'''pK<sub>a2</sub>'''</center>
-
|-
+
|- align="center"
|kyselina mravenčí
|kyselina mravenčí
|3,75
|3,75
-
|<center>-</center>
+
|
-
|-
+
|- align="center"
|kyselina šťavelová
|kyselina šťavelová
|1,27
|1,27
|2,85
|2,85
-
|-
+
|- align="center"
|kyselina propandiová
|kyselina propandiová
|2,85  
|2,85  
Řádka 51: Řádka 51:
|-
|-
|}
|}
 +
Z tabulky je také vidět, že kyselina šťavelová je z dikarboxylových kyselin nejsilnější. Způsobuje to záporný [[indukční efekt]] druhé karboxylové skupiny.  
Z tabulky je také vidět, že kyselina šťavelová je z dikarboxylových kyselin nejsilnější. Způsobuje to záporný [[indukční efekt]] druhé karboxylové skupiny.  
== Využití ==
== Využití ==
Řádka 64: Řádka 65:
Kyselina šťavelová je zdraví škodlivá. Orální [[Smrtelná dávka|LD<sub>50</sub>]] pro [[potkan]]y je 475 [[miligram|mg]]/kg ([[samec|samci]]), resp. 375 mg/kg ([[samice]]). Hlavním toxickým účinkem je tvorba [[krystal]]ů [[Šťavelan vápenatý|šťavelanu vápenatého]] v [[Ledvina|ledvinách]], které následně selhávají. Vyvázáním [[vápník]]u však také může nastat [[hypokalcémie]]. Může dojít [[neurotoxicita|neurotoxickým]] účinkům a/nebo k [[zástava srdce|zástavě srdce]]. Kyselina šťavelová dráždí [[kůže|kůži]], [[oko|oči]] a [[dýchací cesty]].<ref>[http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Maximum_Residue_Limits_-_Report/2009/11/WC500015217.pdf Oxalic Acid - Committee for Veterinary Medicinal Products - The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products]</ref> [[Expoziční limit]] [[OEL]] v [[Evropská unie|EU]] je 1 mg/m<sup>3</sup> ([[Časově vážený průměr|TWA]]).<ref name=inchem>[http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics0529.htm Oxalic acid - ICSC]</ref>
Kyselina šťavelová je zdraví škodlivá. Orální [[Smrtelná dávka|LD<sub>50</sub>]] pro [[potkan]]y je 475 [[miligram|mg]]/kg ([[samec|samci]]), resp. 375 mg/kg ([[samice]]). Hlavním toxickým účinkem je tvorba [[krystal]]ů [[Šťavelan vápenatý|šťavelanu vápenatého]] v [[Ledvina|ledvinách]], které následně selhávají. Vyvázáním [[vápník]]u však také může nastat [[hypokalcémie]]. Může dojít [[neurotoxicita|neurotoxickým]] účinkům a/nebo k [[zástava srdce|zástavě srdce]]. Kyselina šťavelová dráždí [[kůže|kůži]], [[oko|oči]] a [[dýchací cesty]].<ref>[http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Maximum_Residue_Limits_-_Report/2009/11/WC500015217.pdf Oxalic Acid - Committee for Veterinary Medicinal Products - The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products]</ref> [[Expoziční limit]] [[OEL]] v [[Evropská unie|EU]] je 1 mg/m<sup>3</sup> ([[Časově vážený průměr|TWA]]).<ref name=inchem>[http://www.inchem.org/documents/icsc/icsc/eics0529.htm Oxalic acid - ICSC]</ref>
[[Člověk]] denně vyloučí [[moč]]í několik miligramů kyseliny šťavelové.<ref name=Ullmann>Wilhelm Riemenschneider, Minoru Tanifuji "Oxalic Acid" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2002, Wiley-VCH, Weinheim.</ref>
[[Člověk]] denně vyloučí [[moč]]í několik miligramů kyseliny šťavelové.<ref name=Ullmann>Wilhelm Riemenschneider, Minoru Tanifuji "Oxalic Acid" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2002, Wiley-VCH, Weinheim.</ref>
-
Kyselina šťavelová narušuje [[beton]], [[dřevo]] a [[sklo]].<ref>[http://www.oldhouseweb.com/how-to-advice/how-to-bleach-stains-on-wood-floors.shtml http://www.oldhouseweb.com/how-to-advice/how-to-bleach-stains-on-wood-floors.shtml]</ref> Za horka se rozkládá na [[kyselina mravenčí|kyselinu mravenčí]] a [[oxid uhelnatý]]. S některými sloučeninami [[Stříbro|stříbra]] reaguje za vzniku [[Výbušnina|výbušného]] [[šťavelan stříbrný|šťavelanu stříbrného]].<ref name=inchem />
+
 
 +
Kyselina šťavelová narušuje [[beton]], [[dřevo]] a [[sklo]]. Za horka se rozkládá na [[kyselina mravenčí|kyselinu mravenčí]] a [[oxid uhelnatý]]. S některými sloučeninami [[Stříbro|stříbra]] reaguje za vzniku [[Výbušnina|výbušného]] [[šťavelan stříbrný|šťavelanu stříbrného]].<ref name=inchem />
== Reference ==
== Reference ==
<references />
<references />

Aktuální verze z 29. 8. 2016, 08:59

Strukturní vzorec kyseliny šťavelové

Charakteristika

Kyselina šťavelová je karboxylová (organická) kyselina. Jedná se o nejjednodušší dikarboxylovou kyselinu. Systematický název kyseliny šťavelové je kyselina ethandiová. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve šťavelu a šťovíku. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název intermediátu Krebsova cyklu, oxalacetátu.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Kyselina šťavelová je pevná, bezbarvá, ve vodě rozpustná krystalická látka. Je jedovatá a má leptavé účinky. Kyselina šťavelová disociuje ve dvou stupních. V porovnání s monokarboxylovými kyselinami je v prvním stupni kyselina šťavelová kyselejší. Naopak do druhého stupně disociuje neochotně.

název
pKa1
pKa2
kyselina mravenčí 3,75
kyselina šťavelová 1,27 2,85
kyselina propandiová 2,85 5,70

Z tabulky je také vidět, že kyselina šťavelová je z dikarboxylových kyselin nejsilnější. Způsobuje to záporný indukční efekt druhé karboxylové skupiny.

Využití

Kyselina šťavelová se používá v analytické chemii při titracích jako primární standard, tedy látka, podle níž se určuje přesná koncentrace titračních činidel. Umožňují to její vlastnosti: je to chemicky stálá látka, nereaktivní, neabsorbuje vzdušnou vlhkost, nerozkládá se účinkem světla.

Příprava oxidu uhelnatého

Rozkladem kyseliny šťavelové se připravuje oxid uhelnatý, vedle něj vzniká i oxid uhličitý: (COOH)2 → CO + CO2 + H2O Místo kyseliny šťavelové lze pro přípravu oxidu uhelnatého použít kyselinu mravenčí nebo mravenčan barnatý.

Koordinační chemie

V koordinačních sloučeninách (komplexech) se vyskytuje jako dvouvazný kyslíkatý ligand C2O42- s předponou oxalato-.

Bezpečnost

Kyselina šťavelová je zdraví škodlivá. Orální LD50 pro potkany je 475 mg/kg (samci), resp. 375 mg/kg (samice). Hlavním toxickým účinkem je tvorba krystalů šťavelanu vápenatého v ledvinách, které následně selhávají. Vyvázáním vápníku však také může nastat hypokalcémie. Může dojít neurotoxickým účinkům a/nebo k zástavě srdce. Kyselina šťavelová dráždí kůži, oči a dýchací cesty.[1] Expoziční limit OEL v EU je 1 mg/m3 (TWA).[2] Člověk denně vyloučí močí několik miligramů kyseliny šťavelové.[3]

Kyselina šťavelová narušuje beton, dřevo a sklo. Za horka se rozkládá na kyselinu mravenčí a oxid uhelnatý. S některými sloučeninami stříbra reaguje za vzniku výbušného šťavelanu stříbrného.[2]

Reference

  1. Oxalic Acid - Committee for Veterinary Medicinal Products - The European Agency for the Evaluation of Medicinal Products
  2. 2,0 2,1 Oxalic acid - ICSC
  3. Wilhelm Riemenschneider, Minoru Tanifuji "Oxalic Acid" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 2002, Wiley-VCH, Weinheim.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Kyselina šťavelová