Žaludeční vřed

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
(+ Vylepšení)
m (1 revizi)
 

Aktuální verze z 15. 5. 2013, 16:00

Žaludeční vřed (též peptický vřed nebo gastroduodenální vřed) je zánětlivé onemocnění žaludku, při němž je stěna žaludeční sliznice poškozena přímým působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy, pH se pohybuje kolem 1-2. Za normálních okolností je sliznice žaludku chráněna zejména vrstvou hlenu (mucinu). V případě poškození ochranné vrstvy ať již snížením tvorby mucinu nebo zvýšeným odstraňování mucinu, může dojít k poškození sliznice. Poškozeno je obvykle okrouhlé ložisko v průměru dosahujícím až několika centimetrů. Protože jako ochranný faktor se uplatňuje i uspořádání krevního toku (krev ve stěně žaludku je zásaditější než krev v tělě), objevují se nejčastěji léze v místech s nižším průtokem krve, tedy v malém ohbí (malé kurvatuře) žaludku. Příčiny jsou různé, patří mezi ně:

  • infekce bakterií Helicobacter pylori, která narušuje ochrannou vrstvu sliznice
  • polékové vředy - zejména nesteroidní protizánětlivé látky a glukokortikoidy
  • vředy z akutního stresu (např. chirurgického výkonu) - cestou vyplavených glukokortikoidů
  • nadměrná produkce některých hormonů - např. gastrinu při Zollinger-Ellisonově syndromu

Příznaky

Rizikové faktory

Literatura

  • KREJČÍ, Ivona. Vředová choroba žaludku a duodena. Med Pro Praxi, 2007, roč. 4, čís. 2, s. 209-210. Dostupné online. ISSN 1803-5310.