V pondělí 16. září 2024 začala naše další
nová soutěž o nejlepší webovou stránku !!
Proto neváhejte a začněte rychle soutěžit o lákavé ceny !!

Mandle (plod)

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
(++)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 1: Řádka 1:
-
[[Soubor:Almonds02.jpg|thumb|Konzumní mandle]]
+
[[Soubor:Prunus dulcis fruit (Ab plant 67).jpg|thumb|240px|Plod mandloně na stromě před dozráním]]
-
'''Mandle''' je název pro druh [[Plod (botanika)|plodu]] [[Mandloň obecná|mandloně obecné]] (''Amygdalus communis'') rostoucí v [[Subtropy|subtropech]]. Tento plod se často označuje jako [[oříšek]], botanicky se však jedná o [[Peckovice|peckovici]]. Mandle jsou vývozním artiklem řady zemí. Nejčastěji se konzumují jako [[Pochutina|pochutiny]] k vínu, ale i součást složitějších jídel (saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď to s hnědou slupkou, nebo rozemleté.
+
[[Soubor:Almond_in_an_open_shell.jpg|thumb|240px|Jádro odkryté rozlousknutím skořápky]]
 +
[[Soubor:Almonds02.jpg|thumb|240px|Vyloupaná jádra]]
 +
'''Mandle''' je název pro jádro pecky [[Plod (botanika)|plodu]] [[mandloň obecná|mandloně obecné]] (''Prunus dulcis''), která se pěstuje v [[subtropický podnebný pás|subtropech]] a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.  
 +
== Výroba a využití ==
 +
Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid [[amygdalin]], který jim dodává výrazně hořkou chuť. Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou<ref name=":0">{{Citace elektronického periodika
 +
| příjmení = inspekce
 +
| jméno = all: Státní zemědělská a potravinářská
 +
| titul = Mandle, jak je neznáme
 +
| periodikum = www.szpi.gov.cz
 +
| url = http://www.szpi.gov.cz/clanek/mandle-jak-je-nezname.aspx
 +
| jazyk = cs
 +
| datum přístupu = 2019-01-08
 +
}}</ref> a 10 kapek destilovaného hořkomandlového oleje dávkou smrtelnou.<ref name=":3">{{Citace monografie
 +
| příjmení = Steinbach
 +
| jméno = Günther
 +
| příjmení2 =
 +
| jméno2 =
 +
| titul = Lexikon užitkových rostlin
 +
| vydání =
 +
| vydavatel = Knižní klub
 +
| místo = Praha
 +
| rok vydání = 1997
 +
| počet stran =
 +
| strany = 122-146
 +
| isbn = 80-7176-432-9
 +
}}</ref> Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými, s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %.<ref name=":0" />
-
{{Článek z Wikipedie}}
+
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu [[Marcipán|marcipánu]], macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. [[Amaretto]]. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.<ref name=":0" />
 +
 
 +
== Produkce ==
 +
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy [[Americký dolar|amerických dolarů]]. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména [[Kalifornie]]).<ref name="Select Harvests 2015" /> Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie (celkově v hodnotě 1,9 miliardy dolarů v roce 2014) a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA.
 +
 
 +
V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů. Pěstují pouze sladké mandle ve třiceti odrůdách, z nichž 10 tvoří přibližně 70 % produkce.<ref name="Almond Technical Information Kit">{{Cite web | url = http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/english_technical_kit.pdf | title = The Almond Technical Information Kit | accessdate = 19 december 2015 | author = The Almond Board of California | format = pdf | publisher = The Almond Board of California | language = en}}</ref> V rámci EU je největším pěstitelem [[Španělsko]].
 +
 
 +
{| class="wikitable" width="30%" style="right;"
 +
! Produkce mandlí v sezóně 2013/2014 || Podíl na světové produkci<ref name="Select Harvests 2015">{{Cite web | url = http://www.selectharvests.com.au/doc/presentations/Select%20Harvests%20Almond%20Industry%20Background%202014_10_29.pdf | title = Almond Industry Background Presentation | accessdate = 19 december 2015 | author = Select Harvests Limited | date = 29 oktober 2014 | format = pdf | language = en}}</ref>
 +
|-
 +
| [[Spojené státy americké|USA]] || 83 %
 +
|-
 +
| [[Austrálie]] || 7 %
 +
|-
 +
| [[Evropská unie]] || 6 %
 +
|-
 +
| [[Turecko]] || 2 %
 +
|-
 +
| [[Chile]] || 1 %
 +
|-
 +
| další země || 1 %
 +
|}
 +
== Spotřeba ==
 +
{| class="wikitable" width="50%" style=""
 +
! Spotřeba mandlí 2013/2014 || Podíl na spotřebě<ref name="Select Harvests 2015" />
 +
|-
 +
| Spojené státy || 31 %
 +
|-
 +
| Státy EU || 28 %
 +
|-
 +
| [[Čína]] || 12 %
 +
|-
 +
| Indie || 6 %
 +
|-
 +
| [[Spojené arabské emiráty]] || 4 %
 +
|-
 +
| [[Japonsko]] || 3 %
 +
|-
 +
| [[Turecko]] || 3 %
 +
|-
 +
| [[Kanada]] || 3 %
 +
|-
 +
| Austrálie || 2 %
 +
|-
 +
| [[Jižní Korea]] || 2 %
 +
|-
 +
| ostatní země || 6 %
 +
|}
 +
 
 +
== Reference ==
 +
<references />
 +
== Externí odkazy ==
 +
 
 +
 
 +
{{Flickr|Almonds}}{{Commonscat|Almonds}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Plodiny]]
[[Kategorie:Plodiny]]

Aktuální verze z 1. 6. 2020, 08:03

Plod mandloně na stromě před dozráním
Jádro odkryté rozlousknutím skořápky
Vyloupaná jádra

Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.

Obsah

Výroba a využití

Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výrazně hořkou chuť. Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou[1] a 10 kapek destilovaného hořkomandlového oleje dávkou smrtelnou.[2] Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými, s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %.[1]

Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.[1]

Produkce

Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).[3] Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie (celkově v hodnotě 1,9 miliardy dolarů v roce 2014) a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA.

V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů. Pěstují pouze sladké mandle ve třiceti odrůdách, z nichž 10 tvoří přibližně 70 % produkce.[4] V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.

Produkce mandlí v sezóně 2013/2014 Podíl na světové produkci[3]
USA 83 %
Austrálie 7 %
Evropská unie 6 %
Turecko 2 %
Chile 1 %
další země 1 %

Spotřeba

Spotřeba mandlí 2013/2014 Podíl na spotřebě[3]
Spojené státy 31 %
Státy EU 28 %
Čína 12 %
Indie 6 %
Spojené arabské emiráty 4 %
Japonsko 3 %
Turecko 3 %
Kanada 3 %
Austrálie 2 %
Jižní Korea 2 %
ostatní země 6 %

Reference

  1. 1,0 1,1 1,2 INSPEKCE, all: Státní zemědělská a potravinářská. Mandle, jak je neznáme. www.szpi.gov.cz [online].  [cit. 2019-01-08]. Dostupné online.  ( ) 
  2. STEINBACH, Günther. Lexikon užitkových rostlin. Praha : Knižní klub. ISBN 80-7176-432-9. S. 122-146.  
  3. 3,0 3,1 3,2 . Dostupné online.  
  4. . Dostupné online.  

Externí odkazy

Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Mandle (plod)
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Mandle (plod)