Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Mandle (plod)
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Almonds02.jpg|thumb| | + | [[Soubor:Prunus dulcis fruit (Ab plant 67).jpg|thumb|240px|Plod mandloně na stromě před dozráním]] |
- | '''Mandle''' je název pro | + | [[Soubor:Almond_in_an_open_shell.jpg|thumb|240px|Jádro odkryté rozlousknutím skořápky]] |
+ | [[Soubor:Almonds02.jpg|thumb|240px|Vyloupaná jádra]] | ||
+ | '''Mandle''' je název pro jádro pecky [[Plod (botanika)|plodu]] [[mandloň obecná|mandloně obecné]] (''Prunus dulcis''), která se pěstuje v [[subtropický podnebný pás|subtropech]] a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku. | ||
+ | == Výroba a využití == | ||
+ | Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid [[amygdalin]], který jim dodává výrazně hořkou chuť. Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou<ref name=":0">{{Citace elektronického periodika | ||
+ | | příjmení = inspekce | ||
+ | | jméno = all: Státní zemědělská a potravinářská | ||
+ | | titul = Mandle, jak je neznáme | ||
+ | | periodikum = www.szpi.gov.cz | ||
+ | | url = http://www.szpi.gov.cz/clanek/mandle-jak-je-nezname.aspx | ||
+ | | jazyk = cs | ||
+ | | datum přístupu = 2019-01-08 | ||
+ | }}</ref> a 10 kapek destilovaného hořkomandlového oleje dávkou smrtelnou.<ref name=":3">{{Citace monografie | ||
+ | | příjmení = Steinbach | ||
+ | | jméno = Günther | ||
+ | | příjmení2 = | ||
+ | | jméno2 = | ||
+ | | titul = Lexikon užitkových rostlin | ||
+ | | vydání = | ||
+ | | vydavatel = Knižní klub | ||
+ | | místo = Praha | ||
+ | | rok vydání = 1997 | ||
+ | | počet stran = | ||
+ | | strany = 122-146 | ||
+ | | isbn = 80-7176-432-9 | ||
+ | }}</ref> Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými, s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %.<ref name=":0" /> | ||
- | {{Článek z Wikipedie}} | + | Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu [[Marcipán|marcipánu]], macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. [[Amaretto]]. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.<ref name=":0" /> |
+ | |||
+ | == Produkce == | ||
+ | Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy [[Americký dolar|amerických dolarů]]. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména [[Kalifornie]]).<ref name="Select Harvests 2015" /> Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie (celkově v hodnotě 1,9 miliardy dolarů v roce 2014) a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA. | ||
+ | |||
+ | V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů. Pěstují pouze sladké mandle ve třiceti odrůdách, z nichž 10 tvoří přibližně 70 % produkce.<ref name="Almond Technical Information Kit">{{Cite web | url = http://www.almonds.com/sites/default/files/content/attachments/english_technical_kit.pdf | title = The Almond Technical Information Kit | accessdate = 19 december 2015 | author = The Almond Board of California | format = pdf | publisher = The Almond Board of California | language = en}}</ref> V rámci EU je největším pěstitelem [[Španělsko]]. | ||
+ | |||
+ | {| class="wikitable" width="30%" style="right;" | ||
+ | ! Produkce mandlí v sezóně 2013/2014 || Podíl na světové produkci<ref name="Select Harvests 2015">{{Cite web | url = http://www.selectharvests.com.au/doc/presentations/Select%20Harvests%20Almond%20Industry%20Background%202014_10_29.pdf | title = Almond Industry Background Presentation | accessdate = 19 december 2015 | author = Select Harvests Limited | date = 29 oktober 2014 | format = pdf | language = en}}</ref> | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Spojené státy americké|USA]] || 83 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Austrálie]] || 7 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Evropská unie]] || 6 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Turecko]] || 2 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Chile]] || 1 % | ||
+ | |- | ||
+ | | další země || 1 % | ||
+ | |} | ||
+ | == Spotřeba == | ||
+ | {| class="wikitable" width="50%" style="" | ||
+ | ! Spotřeba mandlí 2013/2014 || Podíl na spotřebě<ref name="Select Harvests 2015" /> | ||
+ | |- | ||
+ | | Spojené státy || 31 % | ||
+ | |- | ||
+ | | Státy EU || 28 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Čína]] || 12 % | ||
+ | |- | ||
+ | | Indie || 6 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Spojené arabské emiráty]] || 4 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Japonsko]] || 3 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Turecko]] || 3 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Kanada]] || 3 % | ||
+ | |- | ||
+ | | Austrálie || 2 % | ||
+ | |- | ||
+ | | [[Jižní Korea]] || 2 % | ||
+ | |- | ||
+ | | ostatní země || 6 % | ||
+ | |} | ||
+ | |||
+ | == Reference == | ||
+ | <references /> | ||
+ | == Externí odkazy == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | {{Flickr|Almonds}}{{Commonscat|Almonds}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Plodiny]] | [[Kategorie:Plodiny]] |
Aktuální verze z 1. 6. 2020, 08:03
Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné (Prunus dulcis), která se pěstuje v subtropech a chráněných, teplých oblastech mírného pásu. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Na místo původního výskytu divokých mandloní se názory rozcházejí (mohlo to být i více lokalit). Některé zdroje uvádí Střední Asii, Persii a Čínu, jiní malou Asii a severní Afriku. Již ve starověku se vyskytovaly i v Řecku.
Obsah |
Výroba a využití
Syrové mandle divokých mandloní obsahují prudce jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výrazně hořkou chuť. Pro dospělého člověka může být již deset kusů hořkých mandlí nebezpečnou dávkou[1] a 10 kapek destilovaného hořkomandlového oleje dávkou smrtelnou.[2] Hořké mandle se proto využívají výhradně průmyslově, pro destilaci mandlového oleje. V potravinářství se setkáme především s vyšlechtěnými mandlemi sladkými, s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %.[1]
Nejčastěji se konzumují jako pochutiny k vínu, ale i jako součást složitějších jídel (dezerty, saláty, vánoční pečivo atp.). Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Jsou základní surovinou pro výrobu marcipánu, macerací mandlí v lihu s dalšími přísadami vznikají likéry, jako např. Amaretto. Mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují množství bílkovin, sacharidů, minerálů a vitamínů. Mandlové mléko se užívá jako dochucovadlo i jako posilující prostředek v medicíně.[1]
Produkce
Celosvětová průmyslová výroba mandlí tvořila v roce 2014 více než 1 milion tun v hodnotě přibližně 4,5 miliardy amerických dolarů. Většina produkce pocházela ze Spojených států (zejména Kalifornie).[3] Mandle jsou z hlediska exportu jednou nejvýznamnějších plodin Kalifornie (celkově v hodnotě 1,9 miliardy dolarů v roce 2014) a jedním z nejdůležitějších zemědělských produktů v exportu USA.
V Kalifornii působí přibližně 6000 pěstitelů, kteří hospodaří na ploše 283 000 hektarů. Pěstují pouze sladké mandle ve třiceti odrůdách, z nichž 10 tvoří přibližně 70 % produkce.[4] V rámci EU je největším pěstitelem Španělsko.
Produkce mandlí v sezóně 2013/2014 | Podíl na světové produkci[3] |
---|---|
USA | 83 % |
Austrálie | 7 % |
Evropská unie | 6 % |
Turecko | 2 % |
Chile | 1 % |
další země | 1 % |
Spotřeba
Spotřeba mandlí 2013/2014 | Podíl na spotřebě[3] |
---|---|
Spojené státy | 31 % |
Státy EU | 28 % |
Čína | 12 % |
Indie | 6 % |
Spojené arabské emiráty | 4 % |
Japonsko | 3 % |
Turecko | 3 % |
Kanada | 3 % |
Austrálie | 2 % |
Jižní Korea | 2 % |
ostatní země | 6 % |
Reference
- ↑ 1,0 1,1 1,2 INSPEKCE, all: Státní zemědělská a potravinářská. Mandle, jak je neznáme. www.szpi.gov.cz [online]. [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. ( )
- ↑ STEINBACH, Günther. Lexikon užitkových rostlin. Praha : Knižní klub. ISBN 80-7176-432-9. S. 122-146.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
Externí odkazy
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |