Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Třísloviny
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | '''Třísloviny''' ('''taniny''') jsou rostlinné [[polyfenol]]y [[trpkost|trpké]], [[svíravý|svíravé]] či [[hořkost|hořké]] chuti, které [[srážení|sráží]] [[ | + | '''Třísloviny''' ('''taniny''') jsou rostlinné [[polyfenol]]y [[trpkost|trpké]], [[svíravý|svíravé]] či [[hořkost|hořké]] chuti, které [[srážení|sráží]] [[Bílkovina|proteiny]]. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují [[hydroxylová skupina|hydroxylové]] a [[karboxylová skupina|karboxylové]] skupiny vázající se na proteiny a jiné [[makromolekula|makromolekuly]]. |
+ | |||
+ | Mívají [[molekulová hmotnost|molekulovou hmotnost]] od 500 do 3000. | ||
== Rozdělení == | == Rozdělení == | ||
- | + | [[Hydrolýza|Hydrolizovatelné]] taniny se skládají z [[Sacharidy|cukru]], na který je navázáno několik monomerních skupin [[kyselina gallová|kyseliny gallové]] [[esterifikace|esterifikací]]. | |
- | + | ||
- | + | Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých [[kyselina|kyselin]], slabých [[báze|bází]] nebo tepla. | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | [[Hydrolýza|Hydrolizovatelné]] taniny se skládají z [[Sacharidy|cukru]], na který je navázáno několik monomerních skupin [[kyselina gallová|kyseliny gallové]] [[esterifikace|esterifikací]]. Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých [[kyselina|kyselin]], slabých [[báze|bází]] nebo tepla. | + | |
Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek. | Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek. | ||
+ | |||
+ | {| class="wikitable" | ||
+ | ! colspan="2" |Hydrolyzovatelné | ||
+ | ! colspan="2" |Kondenzované | ||
+ | |- | ||
+ | |<gallery mode="nolines"> | ||
+ | Soubor:Kyselina gallová.png|[[kyselina gallová]] | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |<gallery mode="nolines"> | ||
+ | Soubor:Ellagic acid.png|[[kyselina ellagová]] | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |<gallery mode="nolines"> | ||
+ | Soubor:Flavon.png|[[flavon]] | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |<gallery mode="nolines"> | ||
+ | Soubor:Catechin structure.png|[[katechin]] | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |} | ||
== Využití == | == Využití == | ||
Řádka 30: | Řádka 40: | ||
** [[granátové jablko]] | ** [[granátové jablko]] | ||
** [[kaki]] | ** [[kaki]] | ||
- | ** [[brusinka]], [[Brusnice borůvka|borůvka]], [[jahoda]] | + | ** [[Brusnice brusinka|brusinka]], [[Brusnice borůvka|borůvka]], [[jahoda]] |
* [[trnka obecná]] | * [[trnka obecná]] | ||
* [[vičenec ligrus]] | * [[vičenec ligrus]] |
Aktuální verze z 2. 9. 2021, 18:16
Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly.
Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.
Obsah |
Rozdělení
Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací.
Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.
Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.
Hydrolyzovatelné | Kondenzované | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Využití
- Činění kůží
- Přípravky k léčbě průjmů, hemoroidů (zkomoleně hemeroidů), látky zastavující krvácení
- Analytická chemie (detekce železa) a výroba duběnkového inkoustu
- Antiparazitární účinek (působí proti střevním hlísticím)
Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny
- čaj (katechiny a flavonoidy)
- víno – především červené víno
- ovoce
- trnka obecná
- vičenec ligrus
- Další zdroje
Související články
Reference
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |