V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Třísloviny

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(++)
 
Řádka 1: Řádka 1:
-
'''Třísloviny''' ('''taniny''') jsou rostlinné [[polyfenol]]y [[trpkost|trpké]], [[svíravý|svíravé]] či [[hořkost|hořké]] chuti, které [[srážení|sráží]] [[protein]]y. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují [[hydroxylová skupina|hydroxylové]] a [[karboxylová skupina|karboxylové]] skupiny vázající se na proteiny a jiné [[makromolekula|makromolekuly]]. Mívají [[molekulová hmotnost|molekulovou hmotnost]] od 500 do 3000.  
+
'''Třísloviny''' ('''taniny''') jsou rostlinné [[polyfenol]]y [[trpkost|trpké]], [[svíravý|svíravé]] či [[hořkost|hořké]] chuti, které [[srážení|sráží]] [[Bílkovina|proteiny]]. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují [[hydroxylová skupina|hydroxylové]] a [[karboxylová skupina|karboxylové]] skupiny vázající se na proteiny a jiné [[makromolekula|makromolekuly]].  
 +
 
 +
Mívají [[molekulová hmotnost|molekulovou hmotnost]] od 500 do 3000.  
== Rozdělení ==
== Rozdělení ==
-
<div align="right" style="float:right">
+
[[Hydrolýza|Hydrolizovatelné]] taniny se skládají z [[Sacharidy|cukru]], na který je navázáno několik monomerních skupin [[kyselina gallová|kyseliny gallové]] [[esterifikace|esterifikací]].  
-
{|class="wikitable"
+
 
-
|-
+
Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v&nbsp;duběnkách hydrolyzují působením slabých [[kyselina|kyselin]], slabých [[báze|bází]] nebo tepla.
-
![[Monomer]]:
+
-
|[[Soubor:Gallic acid.png|150px]]<br /><center>[[kyselina gallová]]</center>
+
-
|[[Soubor:2-Phenyl-1,4-benzopyrone.png|150px]]<br /><center>[[flavon]]</center>
+
-
|-
+
-
!Druh polymeru:
+
-
|Hydrolyzovatelné tanniny
+
-
|Kondenzované tanniny
+
-
|}
+
-
</div>
+
-
[[Hydrolýza|Hydrolizovatelné]] taniny se skládají z [[Sacharidy|cukru]], na který je navázáno několik monomerních skupin [[kyselina gallová|kyseliny gallové]] [[esterifikace|esterifikací]]. Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých [[kyselina|kyselin]], slabých [[báze|bází]] nebo tepla.
+
Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.
Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.
 +
 +
{| class="wikitable"
 +
! colspan="2" |Hydrolyzovatelné
 +
! colspan="2" |Kondenzované
 +
|-
 +
|<gallery mode="nolines">
 +
Soubor:Kyselina gallová.png|[[kyselina gallová]]
 +
</gallery>
 +
|<gallery mode="nolines">
 +
Soubor:Ellagic acid.png|[[kyselina ellagová]]
 +
</gallery>
 +
|<gallery mode="nolines">
 +
Soubor:Flavon.png|[[flavon]]
 +
</gallery>
 +
|<gallery mode="nolines">
 +
Soubor:Catechin structure.png|[[katechin]]
 +
</gallery>
 +
|}
== Využití ==
== Využití ==
Řádka 30: Řádka 40:
** [[granátové jablko]]
** [[granátové jablko]]
** [[kaki]]
** [[kaki]]
-
** [[brusinka]], [[Brusnice borůvka|borůvka]], [[jahoda]]
+
** [[Brusnice brusinka|brusinka]], [[Brusnice borůvka|borůvka]], [[jahoda]]
* [[trnka obecná]]
* [[trnka obecná]]
* [[vičenec ligrus]]
* [[vičenec ligrus]]

Aktuální verze z 2. 9. 2021, 18:16

Třísloviny (taniny) jsou rostlinné polyfenoly trpké, svíravé či hořké chuti, které sráží proteiny. Z chemického hlediska jsou to velké polyfenolické sloučeniny, které obsahují hydroxylové a karboxylové skupiny vázající se na proteiny a jiné makromolekuly.

Mívají molekulovou hmotnost od 500 do 3000.

Obsah

Rozdělení

Hydrolizovatelné taniny se skládají z cukru, na který je navázáno několik monomerních skupin kyseliny gallové esterifikací.

Mohou být esterifikované jenom některé skupiny, nebo všechny, jako je v případě taninů v duběnkách hydrolyzují působením slabých kyselin, slabých bází nebo tepla.

Kondenzované taniny jsou polymery flavonových jednotek.

Hydrolyzovatelné Kondenzované

Využití

Potraviny a další zdroje, které obsahují třísloviny

Související články

Reference