Pektin
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(++) |
||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[ | + | [[Soubor:Pektin1.png|thumb|240px|Příklad řetězce pektinu]] |
+ | [[Soubor:Pektin2.png|thumb|240px|Příklad řetězce pektinu]] | ||
'''Pektin''' je lineární [[polysacharid]] [[kyselina galakturonová|kyseliny galakturonové]] (či spíše její vápenato–hořečnaté [[soli]]), jenž se podílí na stavbě některých [[rostlinné pletivo|rostlinných pletiv]]. | '''Pektin''' je lineární [[polysacharid]] [[kyselina galakturonová|kyseliny galakturonové]] (či spíše její vápenato–hořečnaté [[soli]]), jenž se podílí na stavbě některých [[rostlinné pletivo|rostlinných pletiv]]. | ||
- | Je to silný želírovací prostředek, získaný ze slupek citrusových plodů a poté upraven cukry a solemi. Je určen především pro cukrářskou výrobu. (např.: k výrobě želatin, bonbónů, marmelád) Používá se jako zahušťovadlo. | + | Je to silný želírovací prostředek, získaný ze slupek citrusových plodů a poté upraven cukry a solemi. Je určen především pro cukrářskou výrobu. (např.: k výrobě želatin, bonbónů, marmelád) Používá se jako zahušťovadlo. |
== Dělení == | == Dělení == | ||
Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární [[koloid]]y složené z z molekul [[kyselina galakturonová|kyseliny D-galaktouronové]]. Dále se podle stupně [[esterifikace]] této kyseliny dělí na: | Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární [[koloid]]y složené z z molekul [[kyselina galakturonová|kyseliny D-galaktouronové]]. Dále se podle stupně [[esterifikace]] této kyseliny dělí na: | ||
Řádka 10: | Řádka 11: | ||
== Výskyt == | == Výskyt == | ||
- | Pektin se vyskytuje v [[ | + | Pektin se vyskytuje v [[Cytoplazma|buněčné šťávě]] [[ovoce|ovocných]] [[plod (botanika)|plodů]], v [[hlíza|hlízách]], [[lodyha|lodyhách]], ale i ve [[střední lamela|střední lamele]] [[buněčná stěna|buněčné stěny]].<ref name=novacek /> |
== Reference == | == Reference == | ||
<references /> | <references /> | ||
+ | |||
{{Článek z Wikipedie}} | {{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Polysacharidy]] | [[Kategorie:Polysacharidy]] |
Aktuální verze z 2. 10. 2022, 11:46
Pektin je lineární polysacharid kyseliny galakturonové (či spíše její vápenato–hořečnaté soli), jenž se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv. Je to silný želírovací prostředek, získaný ze slupek citrusových plodů a poté upraven cukry a solemi. Je určen především pro cukrářskou výrobu. (např.: k výrobě želatin, bonbónů, marmelád) Používá se jako zahušťovadlo.
Obsah |
Dělení
Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární koloidy složené z z molekul kyseliny D-galaktouronové. Dále se podle stupně esterifikace této kyseliny dělí na:
- Neutrální pektiny - mají všechny skupiny esterifikovány methanolem.
- Pektinové kyseliny - esterifikace je nulová.
Vlastnosti
Pektiny jsou buď nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, čímž se výrazně podílí na hospodaření buněk s vodou. Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné. Stejný proces se uplatňuje i při opadávání listů a plodů či v průmyslu při máčení lnu.[1]
Výskyt
Pektin se vyskytuje v buněčné šťávě ovocných plodů, v hlízách, lodyhách, ale i ve střední lamele buněčné stěny.[1]
Reference
- ↑ 1,0 1,1 NOVÁČEK, František. Fytochemické základy botaniky. Olomouc : Fontána. ISBN 978-80-7336-457-1.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |