Šípky
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ FLICKR) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:Sipkovy ker.jpg|thumb|240px|Šípkový keř koncem srpna]] |
- | [[Soubor:Rosa | + | [[Soubor:Rosa Glauca Mainau - 1.jpg|thumb|240px|Šípky růže sivé (''Rosa glauca'')]] |
- | [[ | + | [[Soubor:Hagebutten am Strauch.JPG|thumb|240px|Šípky růže svraskalé (''Rosa rugosa'')]] |
- | '''Šípky''' (latinský název pro toto [[Droga (léčivo)|léčivo]] je ''Fructus cynosbati'') jsou [[plod (botanika)|plody]] [[růže]]. Mají vysokou hodnotu [[vitamín]]u [[vitamín C|C]] a [[vitamín A|A]], obsahují i vitamíny [[vitamín K|K]], [[Vitamin PP|PP]], [[Vitamín B1|B1]] a [[Vitamín B2|B2]]. Patří do čeledi [[Růžovité|růžovitých]], což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající [[nažka|nažky]], které jsou uvnitř. Šípkový [[keř]] uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září. | + | '''Šípky''' (latinský název pro toto [[Droga (léčivo)|léčivo]] je ''Fructus cynosbati'') jsou [[plod (botanika)|plody]] [[růže]]. Mají vysokou hodnotu [[vitamín]]u [[vitamín C|C]] a [[vitamín A|A]], obsahují i vitamíny [[vitamín K|K]], [[Vitamin PP|PP]], [[Vitamín B1|B1]] a [[Vitamín B2|B2]]. Patří do čeledi [[Růžovité|růžovitých]], což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající [[nažka|nažky]], které jsou uvnitř. Šípkový [[keř]] uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září. |
== Využití v medicíně a kuchyni == | == Využití v medicíně a kuchyni == | ||
Řádka 14: | Řádka 14: | ||
* [http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2640&Itemid=115 Původní text na foodlife.cz] | * [http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2640&Itemid=115 Původní text na foodlife.cz] | ||
- | {{ | + | |
+ | {{Flickr|Rosa+fruit}}{{Commonscat|Rosa (fruit)}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Růžovité]] | [[Kategorie:Růžovité]] | ||
[[Kategorie:Keře]] | [[Kategorie:Keře]] |
Aktuální verze z 13. 6. 2023, 15:39
Šípky (latinský název pro toto léčivo je Fructus cynosbati) jsou plody růže. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Patří do čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající nažky, které jsou uvnitř. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září.
Využití v medicíně a kuchyni
Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství. Z plodů této rostliny připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní. Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko. Ze šípků se připravuje také šípková omáčka, podávaná např. ke kančímu.
Externí odkazy
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |