Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Pizza
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ Masivní vylepšení, 2 X VIDEO) |
||
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.) | |||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg|thumb|Pravá [[Neapol]]ská pizza Margherita]] | + | [[Soubor:THE SHRIMP.jpg|thumb|230px|Krevetová pizza (2013)]] |
- | [[Soubor:Pizza_al_taglio.jpg |thumb|Pizza na plechu]] | + | [[Soubor:Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg|thumb|230px|Pravá [[Neapol]]ská pizza Margherita]] |
- | [[Soubor:Celozrná_pizza.jpg |thumb| | + | [[Soubor:Pizza_al_taglio.jpg|thumb|230px|Pizza na plechu]] |
+ | [[Soubor:Celozrná_pizza.jpg|thumb|230px|Celozrnná pizza]] | ||
'''Pizza''' je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z [[Itálie]]. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin: | '''Pizza''' je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z [[Itálie]]. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin: | ||
* Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí | * Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí | ||
Řádka 17: | Řádka 18: | ||
[[Pizza freestyle]] (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr. | [[Pizza freestyle]] (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr. | ||
== Metody pečení == | == Metody pečení == | ||
- | |||
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí: | Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí: | ||
* '''Pec na dřevo''' – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C) | * '''Pec na dřevo''' – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C) | ||
Řádka 23: | Řádka 23: | ||
* '''Pec plynová''' – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo. | * '''Pec plynová''' – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo. | ||
== Některé druhy pizzy == | == Některé druhy pizzy == | ||
- | * '''Margherita''' – rajčatový základ, | + | * '''Margherita''' – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej |
- | * ''' | + | * '''Prosciutto''' – rajčatový základ, mozzarella, [[šunka]] |
- | * '''Capricciosa''' – rajčatový základ, | + | * '''Prosciutto e Funghi ''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[Žampion polní|žampióny]] |
- | * ''' | + | * '''Capricciosa''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[Žampion polní|žampióny]], [[artyčok]]y, [[Oliva|olivy]] |
- | * ''' | + | * '''Hawai''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[ananas]] |
+ | * '''Marinara''' – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, [[bazalka]], mořská [[sůl]] | ||
+ | * '''Quattro Formaggi''' – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně [[mozzarella]], [[gorgonzola]], [[parmezán]] a [[pecorino]]. | ||
+ | * '''Quattro Stagioni''' – <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Margherita, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Prosciutto, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Salámová, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Quattro Formagi | ||
+ | |||
== Historie == | == Historie == | ||
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již [[Egypt|starověcí egypťané]] v podobě jednoduchých plochých koláčů. | Předchůdce dnešní pizzy připravovali již [[Egypt|starověcí egypťané]] v podobě jednoduchých plochých koláčů. | ||
- | Od nich je časem převzali | + | Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova ''picea'', které pochází z [[Neapol|neapolského]] [[dialekt]]u [[Italština|italštiny]]. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience<ref>http://www.labuznik.com/article.php?ID=104</ref>. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie<ref>http://www.vareni.cz/trendy/historie-vyroby-pizzy/</ref>. V 18. století se začalo s přidáváním [[rajčata|rajčat]] a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe. |
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v [[Spojené státy americké|Americe]], kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a [[oregáno|oregánem]]. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku [[1945]] přizpůsobila americkému [[fast food]] stylu. První oficiální americká pizza měla název [[Chicago]]-Style a pochází z roku [[1943]]. | O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v [[Spojené státy americké|Americe]], kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a [[oregáno|oregánem]]. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku [[1945]] přizpůsobila americkému [[fast food]] stylu. První oficiální americká pizza měla název [[Chicago]]-Style a pochází z roku [[1943]]. | ||
V roce [[1948]] se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle [[hot dog]]u a jablečného koláče. | V roce [[1948]] se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle [[hot dog]]u a jablečného koláče. | ||
- | V roce [[1957]] přinesli bratři ''Celentanovci'' na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy. | + | V roce [[1957]] přinesli bratři ''Celentanovci'' na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy. |
+ | |||
+ | == YouTube == | ||
+ | {| border="4" width="442" align="left" | ||
+ | | {{#widget:YouTube|id=b5fmWs5EJDA}} | ||
+ | |- align="center" | ||
+ | | '''Nella's Authentic Neapolitan Pizza – Chicago''' | ||
+ | |} | ||
+ | {| border="4" width="442" align="right" | ||
+ | | {{#widget:YouTube|id=31uATZkJBKo}} | ||
+ | |- align="center" | ||
+ | | '''How to Steal Pizza – The Perfect Crime''' | ||
+ | |} | ||
+ | <br style="clear: both;" /> | ||
== Reference == | == Reference == | ||
<references/> | <references/> | ||
==Externí odkazy== | ==Externí odkazy== | ||
- | * http://www. | + | * [http://www.freestylepizza.cz/cs/uvodni-stranka/vitejte Freestylepizza.cz] |
- | {{ | + | {{Flickr|Pizza}}{{Commonscat|Pizzas}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Pizza]] | [[Kategorie:Pizza]] | ||
[[Kategorie:Italská kuchyně|Pizza]] | [[Kategorie:Italská kuchyně|Pizza]] | ||
+ | [[Kategorie:Video články Multimediaexpo.cz]] |
Aktuální verze z 16. 2. 2015, 01:58
Pizza je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z Itálie. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
- Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
- Rajčatového základu (sugo di pomodoro)
- Mozzarelly
Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.
Obsah |
Pizza se dělí do těchto kategorií
- Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
- Neapolská Margherita
- Celozrnná pizza – tedy těsto vyrobené s celozrnné mouky
- Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
- Pizza pan – tedy pizza, která se peče v plechu
Pizzu je také možno zakoupit předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct.
Pizza freestyle
Pizza freestyle (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.
Metody pečení
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:
- Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
- Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
- Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo.
Některé druhy pizzy
- Margherita – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
- Prosciutto – rajčatový základ, mozzarella, šunka
- Prosciutto e Funghi – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny
- Capricciosa – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
- Hawai – rajčatový základ, mozzarella, šunka, ananas
- Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, bazalka, mořská sůl
- Quattro Formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně mozzarella, gorgonzola, parmezán a pecorino.
- Quattro Stagioni – 1/4 Margherita, 1/4 Prosciutto, 1/4 Salámová, 1/4 Quattro Formagi
Historie
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience[1]. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie[2]. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe. O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče. V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.
YouTube
Nella's Authentic Neapolitan Pizza – Chicago |
How to Steal Pizza – The Perfect Crime |
Reference
Externí odkazy
|
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |