V sobotu 2. listopadu proběhla mohutná oslava naší plnoletosti !!
Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.

Pizza

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(+ Masivní vylepšení, 2 X VIDEO)
 
(Není zobrazena jedna mezilehlá verze.)
Řádka 1: Řádka 1:
-
[[Soubor:Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg|thumb|Pravá [[Neapol]]ská pizza Margherita]]
+
[[Soubor:THE SHRIMP.jpg|thumb|230px|Krevetová pizza (2013)]]
-
[[Soubor:Pizza_al_taglio.jpg‎ |thumb|Pizza na plechu]]  
+
[[Soubor:Eq it-na pizza-margherita sep2005 sml.jpg|thumb|230px|Pravá [[Neapol]]ská pizza Margherita]]
-
[[Soubor:Celozrná_pizza.jpg‎ |thumb|celozrnná pizza]]
+
[[Soubor:Pizza_al_taglio.jpg‎|thumb|230px|Pizza na plechu]]  
 +
[[Soubor:Celozrná_pizza.jpg‎|thumb|230px|Celozrnná pizza]]
'''Pizza''' je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z [[Itálie]]. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
'''Pizza''' je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z [[Itálie]]. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:
* Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
* Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
Řádka 17: Řádka 18:
[[Pizza freestyle]] (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.
[[Pizza freestyle]] (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.
== Metody pečení ==
== Metody pečení ==
-
[[Soubor:Pizza im Pizzaofen von Maurizio.jpg|thumb|left|220px|Pizzy v klasické peci na dřevo]]
 
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:  
Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:  
* '''Pec na dřevo''' – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
* '''Pec na dřevo''' – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
Řádka 23: Řádka 23:
* '''Pec plynová''' – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo.
* '''Pec plynová''' – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo.
== Některé druhy pizzy ==
== Některé druhy pizzy ==
-
* '''Margherita''' – rajčatový základ, mozarella, bazalka, olivový olej
+
* '''Margherita''' – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
-
* '''Marinara''' – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská [[sůl]]
+
* '''Prosciutto''' – rajčatový základ, mozzarella, [[šunka]]
-
* '''Capricciosa''' – rajčatový základ, mozarella, šunka, [[žampión]]y, [[artyčok]]y, olivy
+
* '''Prosciutto e Funghi ''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[Žampion polní|žampióny]]
-
* '''Pizza quattro stagioni''' – suroviny jsou stejné jako u Capricosy pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
+
* '''Capricciosa''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[Žampion polní|žampióny]], [[artyčok]]y, [[Oliva|olivy]]
-
* '''Pizza quattro formaggi''' – pizza se čtyřmi druhy sýrů
+
* '''Hawai''' – rajčatový základ, mozzarella, šunka, [[ananas]]
 +
* '''Marinara''' – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, [[bazalka]], mořská [[sůl]]
 +
* '''Quattro Formaggi''' – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně [[mozzarella]], [[gorgonzola]], [[parmezán]] a [[pecorino]].
 +
* '''Quattro Stagioni''' – <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Margherita, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Prosciutto, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Salámová, <sup>1</sup>/<sub>4</sub> Quattro Formagi
 +
 
== Historie ==
== Historie ==
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již [[Egypt|starověcí egypťané]] v podobě jednoduchých plochých koláčů.  
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již [[Egypt|starověcí egypťané]] v podobě jednoduchých plochých koláčů.  
-
Od nich je časem převzali [[Římané]]. Název pizza je odvozen ze slova ''picea'', které pochází z [[Neapol|neapolského]] [[dialekt]]u [[Italština|italštiny]]. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience<ref>http://www.labuznik.com/article.php?ID=104</ref>. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie<ref>http://www.vareni.cz/trendy/historie-vyroby-pizzy/</ref>. V 18. století se začalo s přidáváním [[rajčata|rajčat]] a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.  
+
Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova ''picea'', které pochází z [[Neapol|neapolského]] [[dialekt]]u [[Italština|italštiny]]. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience<ref>http://www.labuznik.com/article.php?ID=104</ref>. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie<ref>http://www.vareni.cz/trendy/historie-vyroby-pizzy/</ref>. V 18. století se začalo s přidáváním [[rajčata|rajčat]] a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.  
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v [[Spojené státy americké|Americe]], kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a [[oregáno|oregánem]]. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku [[1945]] přizpůsobila americkému [[fast food]] stylu. První oficiální americká pizza měla název [[Chicago]]-Style a pochází z roku [[1943]].
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v [[Spojené státy americké|Americe]], kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a [[oregáno|oregánem]]. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku [[1945]] přizpůsobila americkému [[fast food]] stylu. První oficiální americká pizza měla název [[Chicago]]-Style a pochází z roku [[1943]].
V roce [[1948]] se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle [[hot dog]]u a jablečného koláče.
V roce [[1948]] se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle [[hot dog]]u a jablečného koláče.
-
V roce [[1957]] přinesli bratři ''Celentanovci'' na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.  
+
V roce [[1957]] přinesli bratři ''Celentanovci'' na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.
 +
 
 +
== YouTube ==
 +
{| border="4" width="442" align="left"
 +
|  {{#widget:YouTube|id=b5fmWs5EJDA}}
 +
|- align="center"
 +
| '''Nella's Authentic Neapolitan Pizza – Chicago'''
 +
|}
 +
{| border="4" width="442" align="right"
 +
|  {{#widget:YouTube|id=31uATZkJBKo}}
 +
|- align="center"
 +
| '''How to Steal Pizza – The Perfect Crime'''
 +
|}
 +
<br style="clear: both;" />
== Reference ==
== Reference ==
<references/>
<references/>
==Externí odkazy==
==Externí odkazy==
-
* http://www.spinningdough.cz/cs/uvodni-stranka/Recepty
+
* [http://www.freestylepizza.cz/cs/uvodni-stranka/vitejte Freestylepizza.cz]
-
{{Commons}}{{Článek z Wikipedie}}
+
{{Flickr|Pizza}}{{Commonscat|Pizzas}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Pizza]]
[[Kategorie:Pizza]]
[[Kategorie:Italská kuchyně|Pizza]]
[[Kategorie:Italská kuchyně|Pizza]]
 +
[[Kategorie:Video články Multimediaexpo.cz]]

Aktuální verze z 16. 2. 2015, 01:58

Krevetová pizza (2013)
Pravá Neapolská pizza Margherita
Pizza na plechu
Celozrnná pizza

Pizza je velmi oblíbený pokrm zpravidla kulatého tvaru původem z Itálie. Připravuje se pečením a skládá z těchto základních surovin:

  • Ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
  • Rajčatového základu (sugo di pomodoro)
  • Mozzarelly

Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky a mnoho dalších.

Obsah

Pizza se dělí do těchto kategorií

  • Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
  • Neapolská Margherita
  • Celozrnná pizza – tedy těsto vyrobené s celozrnné mouky
  • Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
  • Pizza pan – tedy pizza, která se peče v plechu

Pizzu je také možno zakoupit předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct.

Pizza freestyle

Pizza freestyle (též pizza akrobacie) je sportovní odvětví při kterém se hází s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem, který má podobné vlastnosti jako pizza těsto. Tato tzv. pizza show se předvádí do rytmu hudby. Pizzař nechává pizza těsto lítat a točit se okolo něj, zatímco těsto za pomocí odstředivé síly zvětšuje svůj průměr.

Metody pečení

Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:

  • Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
  • Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
  • Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlasnosti jako pec na dřevo.

Některé druhy pizzy

  • Margherita – rajčatový základ, mozzarella, bazalka, olivový olej
  • Prosciutto – rajčatový základ, mozzarella, šunka
  • Prosciutto e Funghi – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny
  • Capricciosa – rajčatový základ, mozzarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
  • Hawai – rajčatový základ, mozzarella, šunka, ananas
  • Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra panenský (virgin) olivový olej, bazalka, mořská sůl
  • Quattro Formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů, typicky jako kombinace výraznějších tvrdších a čerstvých krémových sýrů. Běžně mozzarella, gorgonzola, parmezán a pecorino.
  • Quattro Stagioni1/4 Margherita, 1/4 Prosciutto, 1/4 Salámová, 1/4 Quattro Formagi

Historie

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience[1]. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie[2]. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe. O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče. V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.

YouTube

Nella's Authentic Neapolitan Pizza – Chicago
How to Steal Pizza – The Perfect Crime


Reference

  1. http://www.labuznik.com/article.php?ID=104
  2. http://www.vareni.cz/trendy/historie-vyroby-pizzy/

Externí odkazy


Flickr.com nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Pizza
Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Pizza