Vláknina

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu)
m (1 revizi)
 

Aktuální verze z 28. 6. 2013, 20:07

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky se stává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.

Doporučený denní příjem

Americká potravní asociace doporučuje alespoň 20–35 g denně pro zdravého dospělého v závislosti na příjmu energie (např. strava s energetickou vydatností 8400 kJ by měla obsahovat 25 g vlákniny). Doporučení asociace pro dítě je, že počet gramů na den je číselně věk dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).Vláknina působí také jako „kartáč střev“ – působí proti nemocem střev (rakovina…). Britská potravní asociace doporučila alespoň 12–24 g vlákniny denně pro zdravého dospělého.

Zdroje vlákniny

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:

Podle Institutu Linuse Paulinga mezi pět druhů potravy nejbohatších na vlákninu patří luštěniny, pšeničné otruby, sušené švestky, asijská hruška a merlík čilský.[1]

Reference

  1. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute