Oligosacharidy

Z Multimediaexpo.cz

Oligosacharidy jsou cukry složené z několika (2-10) monosacharidových podjednotek. Mají podobné vlastnosti jako monosacharidy. Z oligosacharidů jsou významné především disacharidy (složené ze dvou monosacharidových podjednotek). Jsou rozpustné ve vodě a mají většinou sladkou chuť.

Vlastnosti

Obsahují 2 -10 monosacharidových jednotek. Vznikají spojením monosacharidů glykosidovou vazbou = reakce dvou –OH, jejich spojení a odštěpení vody.

			-OH + -OH → H20 + -O-

Hydrolýzou (např. kyselá nebo enzymatická, samo ve vodě neběží) vznikají monosacharidy. Největší význam mají disacharidy. 1) redukující cukry

2) neredukující cukry

  • nemají poloacetal, protože je přes něj navázána glykosidová vazba s dalším monosacharidem
  • sacharosa, polysacharidy

Důležité oligosacharidy

Maltosa

  • sladový cukr
  • vznik spojením 2 glukosových jednotek
  • získává se štěpením škrobu (v potravě enzymem ptyalinem)
  • enzym maltasa – štěpí maltosu na glukosu

Laktosa

  • mléčný cukr
  • vznik spojením glukosy a galaktosy
  • v mléce savců
  • u některých lidí chybí laktasa → špatné trávení laktosy

Sacharosa

  • řepný, třtinový cukr
  • glukosa a fruktosa navázány poloacetalovým hydroxylem → neredukující
  • nejrozšířenější disacharid, je obsažena ve všech rostlinách
  • získává se z cukrové třtiny a cukrové řepy
  • bezbarvá, krystalická, dobře rozpustná ve vodě
  • zahříváním karamelizuje
  • med je směs glukosy, fruktosy (75%) a sacharosy (10%), dále obsahuje minerály, vitamíny
  • výroba cukru: řepa → čištění → řezání → difúze sacharosy do vody → čištění → vyvářka, krystalizace