Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
V tiskové zprávě k 18. narozeninám brzy najdete nové a zásadní informace.
Pekingské zelí
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ Vylepšení) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
- | [[Soubor:Chinese.cabbage-01.jpg|thumb|Pekingské zelí]] | + | [[Soubor:Čínské zelí.jpg|thumb|220px|Pekingské zelí]] |
+ | [[Soubor:Chinese.cabbage-01.jpg|thumb|220px|Pekingské zelí]] | ||
'''Pekingské zelí''' (''Brassica pekinensis'') je jemná listová zelenina příbuzná s naším [[Zelí|zelím]]. Pochází z [[Čína|Číny]], kde bylo kulturní plodinou již v 3. století.<ref name="Zahradnický">Kolektiv. ''Zahradnický slovník naučný. II. svazek Č - H.'' 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. s. 260. ISBN 80-85120-51-8</ref> | '''Pekingské zelí''' (''Brassica pekinensis'') je jemná listová zelenina příbuzná s naším [[Zelí|zelím]]. Pochází z [[Čína|Číny]], kde bylo kulturní plodinou již v 3. století.<ref name="Zahradnický">Kolektiv. ''Zahradnický slovník naučný. II. svazek Č - H.'' 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. s. 260. ISBN 80-85120-51-8</ref> | ||
Řádka 13: | Řádka 14: | ||
- | {{Zelenina}}{{Článek z Wikipedie}} | + | {{Commonscat|Brassica rapa subsp. pekinensis}}{{Zelenina}}{{Článek z Wikipedie}} |
[[Kategorie:Košťálová zelenina]] | [[Kategorie:Košťálová zelenina]] |
Verze z 29. 4. 2017, 11:20
Pekingské zelí (Brassica pekinensis) je jemná listová zelenina příbuzná s naším zelím. Pochází z Číny, kde bylo kulturní plodinou již v 3. století.[1]
Předpokládá, že jde o spontánního křížence čínského zelí a vodnice, neboť prý v přírodě nebylo nikde nalezeno divoce rostoucí.[2] Do Evropy se pekingské zelí dostalo někdy před rokem 1790 přes Vietnam. U nás se s prvními pěstitelskými pokusy začalo kolem roku 1930.[1] Pěstování pekingského zelí se však v Evropě i u nás rozbíhalo jen pomalu. Jednou z příčin je jeho citlivá reakce na klimatické podmínky. S velkovýrobním pěstováním se u nás započalo až v roce 1998.[2]
Pekingské zelí je jednoletá rostlina. Klíčí už za 2−4 dny po výsevu. Listy jsou bezřapíkaté se širokými bělavými žebry, čepel neojíněná, světle zelená. Listy tvoří růžici se středovou hlávkou.[2] Lze je sklízet za 60−90 dní po výsevu.
Pekingské zelí je nízkoenergetická zelenina. 1 kg má 665 kJ. Je bohaté i na i vitaminy, zejména čerstvé mladé listy mají více vitaminu C než citrony, obsahuje i karoten, niacin, vitaminy Bl, B2 a jiné. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, dále vápník, hořčík, železo, síru, malé množství sodíku a dalších látek. Obsahuje protisklerotické složky a látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.[2]
Reference
- ↑ 1,0 1,1 Kolektiv. Zahradnický slovník naučný. II. svazek Č - H. 1. vyd. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. s. 260. ISBN 80-85120-51-8
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 www.zahradkari.cz
|
Zelenina |
---|
Bob • Brambory • Brokolice • Celer • Cibule • Cuketa • Černý kořen • Česnek • Dýně • Hlávkový salát • Chřest • Kapusta • Kedlubna • Křen • Květák • Lilek • Meloun • Mrkev • Okurka • Paprika • Pastinák • Patizon • Petržel • Pórek • Rajče • Romanesco • Růžičková kapusta • Ředkev • Ředkvička • Špenát • Tuřín • Vodnice • Zelí (čínské • hlávkové • pekingské) |
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |