Těstoviny
Z Multimediaexpo.cz
m (1 revizi) |
(+ Výrazné vylepšení) |
||
Řádka 1: | Řádka 1: | ||
{{upravit}} | {{upravit}} | ||
- | [[Soubor: | + | [[Soubor:Tortellini - DSC06051.JPG|thumb|240px|Tortellini]] |
- | [[Soubor:Picture 246 w.jpg |thumb|Tagliatelle]] | + | [[Soubor:Picture 246 w.jpg|thumb|240px|Tagliatelle]] |
- | [[Soubor:Farfalla.jpg |thumb|Farfalle]] | + | [[Soubor:Farfalla.jpg|thumb|240px|Farfalle]] |
'''Těstoviny''' se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. | '''Těstoviny''' se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. | ||
Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné. | Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné. | ||
== Historie == | == Historie == | ||
- | Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době | + | Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi. |
== Druhy těstovin == | == Druhy těstovin == | ||
=== Plněné === | === Plněné === | ||
Řádka 38: | Řádka 38: | ||
* '''Farfalline:''' farfalle v malém provedení. | * '''Farfalline:''' farfalle v malém provedení. | ||
- | {{Článek z Wikipedie}} | + | |
+ | {{Commonscat|Pasta}}{{Článek z Wikipedie}} | ||
[[Kategorie:Těstoviny| ]] | [[Kategorie:Těstoviny| ]] |
Aktuální verze z 14. 10. 2016, 10:19
Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.
Obsah |
Historie
Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.
Druhy těstovin
Plněné
- Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň.
- Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
- Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
- Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.
Neplněné
- Spaghetti: těstoviny, v čestině špagety.
- Spaghettini: velmi tenké špagety.
- Linguine: tenké, placaté špagety.
- Fettuccine: široké nudle.
- Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
- Makkaroni: široké roury.
- Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
- Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
- Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
- Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků.
- Fusilli: vřetena.
- Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
- Ballerine:
- Gigli:
- Radiatori: tvar noků s žebrováním
Polévkové
- Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
- Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
- Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi.
- Anellini: malé kroužky.
- Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety.
- Conchigliette: mořské ulity.
- Farfalline: farfalle v malém provedení.
|
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |