Těstoviny

Z Multimediaexpo.cz

(Rozdíly mezi verzemi)
m (1 revizi)
(+ Výrazné vylepšení)
 
Řádka 1: Řádka 1:
{{upravit}}
{{upravit}}
-
[[Soubor:Torteliny.jpg |thumb|Tortelini]]
+
[[Soubor:Tortellini - DSC06051.JPG|thumb|240px|Tortellini]]
-
[[Soubor:Picture 246 w.jpg |thumb|Tagliatelle]]
+
[[Soubor:Picture 246 w.jpg|thumb|240px|Tagliatelle]]
-
[[Soubor:Farfalla.jpg |thumb|Farfalle]]
+
[[Soubor:Farfalla.jpg|thumb|240px|Farfalle]]
'''Těstoviny''' se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení.
'''Těstoviny''' se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení.
Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.  
Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.  
== Historie ==
== Historie ==
-
Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době [[Tiberius|Tiberia]]), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.
+
Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.
== Druhy těstovin ==
== Druhy těstovin ==
=== Plněné ===
=== Plněné ===
Řádka 38: Řádka 38:
* '''Farfalline:''' farfalle v malém provedení.
* '''Farfalline:''' farfalle v malém provedení.
-
{{Článek z Wikipedie}}
+
 
 +
{{Commonscat|Pasta}}{{Článek z Wikipedie}}
[[Kategorie:Těstoviny| ]]
[[Kategorie:Těstoviny| ]]

Aktuální verze z 14. 10. 2016, 10:19

Broom icon.png Tento článek potřebuje úpravy. Můžete Multimediaexpo.cz pomoci tím, že ho vylepšíte.
Jak by měly články vypadat, popisují stránky Vzhled a styl a Encyklopedický styl.
Broom icon.png
Tortellini
Tagliatelle
Farfalle

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, celozrnné, domácí a jiné.

Obsah

Historie

Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka je z 1. stol n.l. ve známé Apiciově knize (který žil v době Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.

Druhy těstovin

Plněné

  • Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň.
  • Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
  • Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
  • Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.

Neplněné

  • Spaghetti: těstoviny, v čestině špagety.
  • Spaghettini: velmi tenké špagety.
  • Linguine: tenké, placaté špagety.
  • Fettuccine: široké nudle.
  • Tagliatelle: širší dlouhé nudle.
  • Makkaroni: široké roury.
  • Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky.
  • Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci.
  • Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty.
  • Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků.
  • Fusilli: vřetena.
  • Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta.
  • Ballerine:
  • Gigli:
  • Radiatori: tvar noků s žebrováním

Polévkové

  • Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek).
  • Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí.
  • Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména dětmi.
  • Anellini: malé kroužky.
  • Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety.
  • Conchigliette: mořské ulity.
  • Farfalline: farfalle v malém provedení.


Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Těstoviny