Žaludeční šťáva
Z Multimediaexpo.cz
(Rozdíly mezi verzemi)
m (Nahrazení textu „{{dv:.*]]“ textem „“) |
m (1 revizi) |
Aktuální verze z 15. 5. 2013, 16:00
Žaludeční šťáva je bezbarvá tělní tekutina s pH 1–2, produkovaná žlázkami v žaludeční sliznici. Hlavními součástmi jsou kyselina chlorovodíková, pepsin a mucin.
- Kyselina chlorovodíková vytváří kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, brání rozkladu některých vitamínů, přeměňuje minerální látky na soli rozpustné ve vodě. Umožňuje přeměnu pepsinogenu na pepsin.
- Pepsin štěpí bílkoviny na polypeptidy.
- Mucin vytváří ochranný povlak žaludeční sliznice, který ji chrání před natrávením.
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |