Multimediaexpo.cz je již 18 let na českém internetu !!
Rutin
Z Multimediaexpo.cz
Verze z 16. 10. 2011, 01:25
Rutin je chemická sloučenina patřící mezi bioflavonoidní glykosidy.
Obsah |
Charakteristika
Je to látka světle žluté barvy, částečně rozpustná ve vodě. Molární hmotnost rutinu je 610,52 g/mol. Jeho aglykon se nazývá quercetin a cukernatá část rutinosa (β-L-rhamnosyl-(1→6)-β-D-glukosa).
Zdravotní účinky
Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Také je významná jeho antioxidační aktivita a s tím související antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály. Zesiluje účinek vitaminu C.
Výskyt
Rutin byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné. Je velmi rozšířený v rostlinné říši. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Obsah rutinu v pohance
Na našem území je pohanka nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jeho množství závisí na odrůdě pohanky a také na množství přijatého slunečního záření. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech (až 400 mg/100 g sušiny), následují listy, semena, stonek, nejméně rutinu je v kořenu. V loupaných semenech (tzv. kroupy) se nachází okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny. Tepelným zpracováním pohanky však obsah rutinu klesá.
Literatura
- CROZIER A.; CLIFFORD M.N.; ASHIHARA H. Plant secondary metabolites. Blackwell publishing, 2006. 384 p. ISBN 1405125098
- PARK, B.J., et al. : Comparison in Rutin Content in Seed and Plant of Tartary Buckwheat (Fagopyrum tataricum). In (ed.). Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat. Prague, 2004. p. 626-629
- JIANG, P., et al. Rutin and Flavonoid contents in three buckwheat species Fagopyrum esculentum, F. tataricum, and F. homotropicum and their protective effects against lipid peroxidation. Food Research International, 2007, 40, 356-364
Náklady na energie a provoz naší encyklopedie prudce vzrostly. Potřebujeme vaši podporu... Kolik ?? To je na Vás. Náš FIO účet — 2500575897 / 2010 |
---|
Informace o článku.
Článek je převzat z Wikipedie, otevřené encyklopedie, do které přispívají dobrovolníci z celého světa. |