Šípky

Z Multimediaexpo.cz

Šípkový keř koncem srpna
Hagebutten am Strauch.JPG

Šípky (latinský název pro toto léčivo je Fructus cynosbati) jsou plody růže. Mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2. Patří do čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající nažky, které jsou uvnitř. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září.

Využití v medicíně a kuchyni

Jejich příznivé působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství. Z plodů této rostliny připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitamínu C. Z  plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní. Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Po vyluhování čaje může jemné chmýří ze semen vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko. Ze šípků se připravuje také šípková omáčka, podávaná např. ke kančímu.

Externí odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Šípky