Vitamíny rozpustné v tucích

Z Multimediaexpo.cz

Verze z 13. 7. 2010, 23:20; Sysop (diskuse | příspěvky)
(rozdíl) ← Starší verze | zobrazit aktuální verzi (rozdíl) | Novější verze → (rozdíl)

Vitaminy rozpustné v tucích jsou vitaminy, jejichž molekuly jsou podobné tukům absorbovaným v potravě a jejich absorbce probíhá současně s nimi. Úspěšnost jejich vstřebávání tvoří asi 50-90%, toto je závislé na kvalitě tuku obsaženého v potravě. Po vstřebání však vitaminy beze zbytku postupují přímo k cílovým buňkám v těle.


Vitaminy

Jedná se o vitamíny A, D, E, K,, memotechnická pomůcka - Slovo (Z)ADEK

Vitamin Název Výskyt v lidské potravě Doporučená denní dávka
A Axeroftol Mrkev, játra, oleje 5000 UI
D Kalciferol Ryby, Produkován kůží po vystavení slunečnímu záření 5 mcg
E Tokoferol Mandle avokádo, kukuřice, 15 mg/22 IU
K Folochinon Játra Špenát, 80 mcg

Externí odkazy